Daniel Constantin: Sperăm să avem 2,9 miliarde euro investite în acest an în agricultură din fonduri europene

Daniel Constantin: Sperăm să avem 2,9 miliarde euro investite în acest an în agricultură din fonduri europene

Absorbţia de fonduri europene ar trebui să crească în acest an cu 200 de milioane de euro, spune ministrul Constantin  FOTO Presidency.ro

România ar trebui să absoarbă în acest an 2,9 miliarde de euro din fonduri europene pentru investiţii în agricultură, cu 200 milioane euro mai mult decât anul trecut, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Oficialul a mai spus că din această primăvară, fermierii mici şi mijlocii vor avea la dispoziţie proiecte-tip pe care le vor descărca de pe site-ul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultura (APIA).
 
„În luna mai vom deschide, cel mai probabil pe data de 20, prima sesiune de primiri de proiecte din perspectiva 2014-2020, deci din cele 8 miliarde de euro pe care le avem la dispoziţie“, a spus ministrul.
 
Constantin a arătat că dacă în anul 2012 România a absorbit fonduri europene de 2,5 miliarde euro în agricultură, iar în anul 2013 de 2,7 miliarde de euro, în acest an suma ar trebui să urce la 2,9 miliarde de euro.
 
„Lucrurile nu merg încă în ritmul pe care mi l-aş fi dorit, cel puţin pe dezvoltare rurală, pentru că mai sunt probleme pe partea de cofinanţare, de creditare şi de garantare“, a mai spus ministrul Agriculturii.
 
Mai puteţi citi:
 
Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) anunţă că va primi on-line cererile de finanţare ale investitorilor în agricultură prin intermediul portalului apdrp.ro.
 
Agricultorii brăileni nu prea se grăbesc să îşi vizeze carnetele de rentă viageră agricolă. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Brăila a anunţat că doar jumătate din potenţialii beneficiari ai rentei viagere din judeţul Brăila au venit la sediul local al agenţiei pentru a-şi viza carntetele.
 
Între goana pentru export şi propaganda comunistă, producţiile raportate pe vremea lui Ceauşescu ajungeau să depăşească, în cifre, chiar şi recordurile mondiale. Totuşi, era România cu adevărat grânarul Europei? Şi dacă da, cu ce preţ? Unii oameni spun că statisticile erau complet modificate, în timp ce alţii îşi amintesc cu ce eforturi se atingeau planurile.
 
Teleormanul se număra printre grânarii ţării în urmă cu trei decenii. De la poziţiile fruntaşe obţinute în domeniul agricol în întrecerile pe ţară , din vremea fostului regim, judeţul a ajuns să ocupe poziţii ruşinoase în majoritatea statisticilor economice actuale. Reforma agrară, după anii 90, s-a dovedit un proces prea costisitor pentru ţăranul de rând din Teleorman şi unul păgubos pentru judeţ. Speranţele se pun acum în investitori.
 
Recoltele de cereale, fructe şi legume obţinute de agricultori au ajuns anul trecut la niveluri-record, dar raportate la suprafeţele cultivate suntem la coada clasamentelor europene.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările