Băncile europene, avertizate asupra riscurilor conflictului Rusia-Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ucraina

Băncile europene trebuie să se pregătească pentru posibilele consecinţe ale creşterii tensiunilor dintre Occident şi Rusia, pe tema Ucrainei, a declarat Andrea Enria, preşedintele organismului de supervizare bancară din cadrul Băncii Centrale Europene, scrie Bloomberg.

„Acolo unde sunt tensiuni există şi posibilitatea introducerii unor sancţiuni. Desigur că acesta este un motiv de îngrijorare şi avem nevoie ca băncile să se pregătească", a declarat Andrea Enria, scrie Bloomberg, citată de Agerpres.

În ultimele săptămâni, tensiunile au crescut după ce Rusia a masat peste 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina, deşi oficialii de la Moscova au declarat în repetate rânduri că nu intenţionează să o atace. Statele occidentale au avertizat că, în eventualitatea unui război, vor adopta grave sancţiuni economice, ceea ce creşte şansele unor perturbări severe pentru instituţiile financiare.

Andrea Enria a precizat joi că băncile europene care au operaţiuni în Rusia şi Ucraina se bazează în mod frecvent pe finanţare locală, astfel că aceasta nu reprezintă o sursă importantă de risc.

"Îngrijorările, din perspectiva supervizării, în eventualitatea înrăutăţirii tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, vizează mai mult sancţiunile potenţiale şi rolul pe care băncile ar putea să îl aibă în a asigura că sancţiunile sunt puse în mod corect în aplicare, precum şi posibilele turbulenţe de amploare pe pieţele financiare", a spus Enria.

De asemenea, organismele de reglementare din Europa le cer băncilor din regiune să se protejeze mai bine împotriva riscului unor atacuri cibernetice.

"Le cerem băncilor să îşi consolideze eforturile în domeniul securităţii cibernetice şi să fie atente la posibilitatea crescută a unor atacuri, precum şi a pericolului acestor atacuri", a adăugat Enria.

Capacitatea băncilor de a face faţă unor atacuri cibernetice "este un aspect asupra căruia ne vom concentra mai mult în acest an", a precizat oficialul BCE.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri