Banca Românească a contestat legea dării în plată la Curtea Constituţională în integralitatea sa. Ce argumente aduce instituţia financiară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contestaţia făcută de către Banca Românească vizează toată legea dării în plată, nu numai o parte
Contestaţia făcută de către Banca Românească vizează toată legea dării în plată, nu numai o parte

Banca Românească, membră a National Bank of Greece, a contestat la Curtea Constituţională a României legea dării în plată, solicitându-i acesteia să verifice constituţionalitatea actului normativ. Banca susţine că legea încalcă principiul separaţiei puterilor în stat, al neretroactivităţii legii civile, dreptul la proprietate, libertatea comerţului şi principiul securităţii juridice.

Banca precizează în cererea adresată Curţii Constituţionale din România (CCR) că a solicitat instanţei de fond, printr-o contestaţie, să constate că notificarea de dare în plată nu îndeplineşte condiţiile de admisibilitate.

Totodată, a invocat excepţia de neconstituţionalitate în solicitarea către instanţă, care a decis să trimită excepţia ridicată către Curtea Constituţională pentru soluţionare.

Banca Românească, reprezentată prin casa de avocatură Mărgărit Florov şi Asociaţii, expune în cererea care se întinde pe 12 pagini, contextul care a determinat apariţia legii dării în plată şi cadrul legal aplicabil contractelor de credit ipotecar înainte de intrarea în vigoare a dării în plată, scrie News.ro.

Acestea sunt urmate de o prezentare detaliată a prevederilor constituţionale încălcate de lege, prin cele cinci principii.

Băncile au avertizat de mai multe ori că, dacă legea va intra în vigoare, vor ataca în instanţă prevederile acesteia când vor fi notificaţi de clienţi pentru darea în plată a unei garanţii imobiliare.

Nemulţumirile instituţiilor de credit vizează aspectele pe care le consideră neconstituţionale, în special încălcarea dreptului de proprietate şi aplicarea retroactivă a legii, pentru contractele în derulare.

Legea dării în plată, care a fost promulgată în aprilie de preşedintele Klaus Iohannis în varianta finală, a intrat în vigoare pe 13 mai, după un an de dezbateri aprinse în Parlament, în care legea a fost atacată dur atât de  către bancheri, cât şi de oficialii Băncii Naţionale a României.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite