Banca Mondială are un nou președinte. Cine îl va înlocui pe David Malpass

0
Publicat:

Fost şef al Mastercard, Ajay Banga, a fost ales în funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale, mandatul fiind de cinci ani, începând cu 2 iunie, transmite Reuters.

David Malpass a renunţa la funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale în februarie, Foto: Shutterstock
David Malpass a renunţa la funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale în februarie, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, Ajay Banga, în vârstă de 63 de ani, a fost ales de Comitetul Executiv al Băncii Mondiale (BM), după ce fusese nominalizat în februarie de preşedintele SUA, Joe Biden, fiind și singurul candidat pentru înlocuirea lui David Malpass, care demisionase de la conducerea băncii multilaterale de dezvoltare, care acordă finanţare de miliarde de dolari pe an economiilor în curs de dezvoltare.

Americano-indianul Ajay Banga are o experienţă în afaceri de peste 30 de ani, având diverse funcţii la Mastercard, Crucea Roşie, Kraft Foods şi Dow Inc, informează Agerpres.

Acesta este prima persoană născută în India desemnată pentru a conduce Banca Mondială.

De la înfiinţarea Băncii Mondiale, la finalul celui de Al Doilea Război Mondial, în mod tradiţional Statele Unite au ales liderul instituţiei, în timp ce Europa alege directorul general al FMI.

În februarie, David Malpass a anunţat că va renunţa la funcţia sa de președinte al Băncii Mondiale. Cu câteva luni înainte de această decizie, el a intrat în conflict cu Casa Albă pentru că nu şi-a exprimat poziţia în privinţa schimbărilor climatice, informa Reuters. Malpass nu a precizat motivele deciziei, spunând într-un comunicat că „după ce s-a gândit serios a decis să exploreze noi provocări".

David Malpass a preluat conducerea Băncii Mondiale în aprilie 2019, după ce a fost numit de fostul preşedinte Donald Trump, iar conform raportului anual al instituţiei în anul fiscal 2022 BM s-a angajat să acorde peste 104 miliarde de dolari pentru proiecte pe plan global.

Potrivit raportului anual al Băncii Mondiale, Malpass a avut în acel an un salariu net anual de 525.000 dolari, iar instituţia a contribuit cu peste 340.000 dolari la planul de pensie şi alte beneficii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite