Banca Centrală Europeană recomandă pentru BNR impozit pe profit de 16% şi reguli contabile proprii, fără avizul Ministerului Finanţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BNR a obţinut în 2012 un profit net de 696,14 milioane de lei, peste dublul nivelului din 2011
BNR a obţinut în 2012 un profit net de 696,14 milioane de lei, peste dublul nivelului din 2011

Banca Centrală Europeană (BCE) a recomandat pentru Banca Naţională a României (BNR) eliminarea impozitului special de 80% şi aplicarea cotei standard, de 16%, concomitent cu stabilirea propriilor norme contabile, care să nu fie condiţionate de aprobarea Ministerului Finanţelor, ceea ce ar asigura o independenţă mai mare a BNR.

„BCE consideră că un impozit special de 80% reprezintă o presiune pe banca centrală. Statul, acţionar unic al băncii centrale, are argumentul că în cazul unor pierderi semnificative la BNR, o eventuală recapitalizare ar trebui făcută din bani publici. Pe de altă parte, banca centrală poate constitui rezerve pentru astfe de situaţii“, au declarat surse oficiale, potrivit Mediafax.

Potrivit acestora, Banca Centrală Europeană insistă că BNR ar trebui să stabilească regulile contabile proprii fără să fie nevoie de acceptul Ministerului Finanţelor, care va urmări permanent maximizarea veniturilor la bugetul de stat.

„Este o discuţie la nivel european despre cum se asigură independenţa băncilor centrale şi cum se acoperă eventualele pierderi. Cehii, de exemplu, care au pierderi enorme, dintr-o politică de sprijinire a economiei, nu le vor putea acoperi din eventuale profituri nici de acum în zece ani“, au adăugat sursele citate.

Dacă înainte de criza financiară BNR a înregistrat pierderi în mod repetat, în ultimii ani a avut profituri consistente, prin care au acoperit minusurile precedente şi chiar a plătit sume mari către bugetul de stat.

Potrivit unor surse guvernamentale, cea mai mare contribuţie la buget a fost plătită de BNR în 2012, când poziţia de ministru al Finanţelor era ocupată de prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, detaşat temporar de la banca centrală.

BNR a obţinut în 2012 un profit net de 696,14 milioane lei (156,2 milioane euro), peste dublul nivelului din 2011, când a avut un câştig de 301,3 milioane lei. BNR a virat la bugetul de stat suma de 556,9 milioane de lei (aproximativ 124 milioane euro), de peste două ori faţă de suma plătită în 2011, reprezentând 80% din câştig, potrivit legii, astfel că profitul net rămas la dispoziţia băncii a fost de 139,2 milioane lei (circa 31,2 milioane euro). 

Banca centrală a raportat, însă, pierderi în 2013, în ciuda faptului că Ministerul Finanţelor bugeta încasări de cel puţin 1 miliard de lei de la BNR. Explicaţia oficială a băncii centrale a fost că a trecut deliberat în poziţia de debitor net al sistemului bancar, tocmai pentru a consolida în rândul băncilor percepţia de scădere a dobânzilor pe termen lung.


Mai puteţi citi: 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite