Banca Centrală a Rusiei păstrează 8,3 miliarde de dolari în Elveția. Discuții despre confiscarea definitivă a activelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală a Rusiei păstrează 8,3 miliarde de dolari în Elveția, scrie swissinfo.ch, citând surse din cadrul băncilor elvețiene.

Banca Rusiei
Banca Rusiei păstrează sume importante în conturile unor bănci elvețiene

Activele băncii centrale ruse în valoare de 7,4 miliarde de franci elvețieni (8,3 miliarde de dolari) sunt deținute în bănci din Elveția, a declarat guvernul în urma noilor obligații de raportare introduse ca parte a celui mai recent pachet de sancțiuni al Uniunii Europene.

Cifra de 7,4 miliarde de franci reprezintă toate rezervele și activele băncii centrale raportate până în prezent în Elveția, iar aceste fonduri au fost imobilizate, a precizat guvernul într-un comunicat de miercuri, precizând că aceste active nu trebuie confundate cu activele în valoare de 7,5 miliarde de franci care au fost înghețate, deoarece aparțineau rușilor sau companiilor ruse sancționate, se spune.

Elveția a rupt neutralitatea sa istorică în februarie anul trecut pentru a adopta sancțiuni UE împotriva Rusiei după invadarea Ucrainei, iar cea mai recentă dezvăluire a făcut parte din cel mai recent al 10-lea pachet de sancțiuni.

Discuțiile continuă în întreaga UE, care vor să știe dacă activele băncii centrale ruse deținute în străinătate ar trebui confiscate definitiv și destinate reconstrucției Ucrainei. Oficialii elvețieni au atras atenția anterior în privința acestei idei, spunând că o astfel de mișcare ar risca să încalce statul de drept elvețian.

Guvernul a spus miercuri doar că aceste discuții sunt în desfășurare și că elvețienii le urmăresc „îndeaproape”.

Suspiciune de încălcare a sancțiunilor împotriva Rusiei

Șefa Secretariatului de Stat elvețian pentru Economie, Helene Budliger, a declarat marți că acum trece în revistă activele Băncii Centrale Ruse în această țară.

Autoritățile elvețiene au identificat 130 de cazuri în privința cărora există suspiciuni de eludare a sancțiunilor impuse de țară împotriva Rusiei. În 29 de investigații au fost deschise dosare, a declarat,  luni , Helene Budliger, șefa Secretariatului Elvețian de Stat pentru Economie (SECO), într-un interviu pentru ziarul Tages Anzeige.

"Acum sunt 130 de cazuri suspecte. Au fost inițiate dosare penale sau administrative în 29 de cazuri", a spus ea, adăugând că 14 dosare au fost "în cele din urmă finalizate".

Întrebată dacă ar putea confirma un raport al ziarul Sonntags Zeitung conform căruia activele Băncii Centrale Ruse în Elveția ar putea fi de 10 miliarde de franci (aproximativ 11,2 miliarde de dolari), Budliger a spus că SECO face calculele, și rezultatele „vor încerca să le comunice cât de curând posibil."

Elveția, care nu este membră a UE, a susținut anterior, în ciuda statutului său neutru, sancțiunile UE împotriva Rusiei impuse în legătură cu operațiunea sa militară specială din Ucraina. Potrivit SECO, activele rusești în valoare de 7,5 miliarde de franci (aproximativ 8,4 miliarde de dolari) și 15 proprietăți au fost înghețate în Elveția. În același timp, presa elvețiană a raportat în februarie că Credit Suisse a înghețat active rusești în valoare de 17,6 miliarde de franci elvețieni (mai mult de 19 miliarde de dolari). Din această sumă, doar 4 miliarde aparțin persoanelor incluse în lista de sancțiuni elvețiene.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite