Banca centrală a Rusiei a redus vineri dobânda cheie cu 1,5 puncte procentuale, peste aşteptări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca-Centrala-a-Rusiei.jpeg

Banca centrală a Rusiei a redus vineri dobânda cheie cu 1,5 puncte procentuale, peste aşteptări, în condiţiile în care ţara se confruntă cu o monedă puternică, încetinirea inflaţiei şi o posibilă recesiune, transmite CNBC.

Măsura duce dobânda cheie la 8% de la 9,5%. Analiştii se aşteptau la o reducere a dobânzii de 0,5 puncte procentuale, potrivit unui sondaj Reuters.

Mediul extern pentru economia rusă rămâne dificil şi continuă să restrângă semnificativ activitatea economică”, a spus banca într-un comunicat, menţionând în acelaşi timp că declinul activităţii economice este mai lent decât se aşteptase în iunie.

Este a cincea reducere a dobânzii de către Banca Centrală a Rusiei efectuată în acest an, după o majorare de urgenţă de la 9,5% la 20% la sfârşitul lunii februarie, după invazia Moscovei în Ucraina.

În iunie, banca a redus dobânda de politică monetară cu 1,5 puncte procentuale, la 9,5% - nivelul la care era atunci când a început invazia.

Într-un comunicat de vineri, CBR a spus că o nouă încetinire a inflaţiei se datorează atât ”influenţei unui set de factori unici, cât şi cererii reduse a consumatorilor”.

Inflaţia anuală a încetinit la 15,9% în iunie, de la 17,1% în mai şi a fost estimată ultima dată la 15,5%, pe 15 iulie.

Banca a spus că viitoarea decizie cu privire la dobânda cheie va fi ghidată de dinamica inflaţiei în raport cu ţinta sa şi Procesele de transformare economică”, deoarece încearcă să-şi revizuiască economia pentru a se adapta la sancţiunile economice severe pe termen lung din partea puterilor occidentale.

Instituţia a declarat că va lua în considerare necesitatea unei reduceri suplimentare a dobânzii cheie în a doua jumătate a anului 2022 şi că anticipează că inflaţia va încetinia la 12%-15% în acest an, înainte de a ajunge la 5%-7% în 2023 şi să revină la nivelul său ţinta de 4% în 2024.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite