Banca Angliei a decis cea mai mare majorare de dob├ónd─â de dup─â 1995, chiar dac─â se a┼čteapt─â la o recesiune ├«ndelungat─â

0
0
banca angliei fb

Banca Angliei a decis cea mai mare majorare de dob├ónd─â de dup─â 1995, chiar dac─â se a┼čteapt─â la o recesiune ├«ndelungat─â, scrie Reuters.

Banca Angliei (BoE) a decis joi s─â majoreze dob├ónda de politic─â monetar─â cu 50 de puncte de baz─â, cea mai mare cre┼čtere de dob├ónd─â de dup─â 1995, chiar dac─â se a┼čteapt─â la o recesiune ├«ndelungat─â, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cei nou─â membri ai comitetului de politic─â monetar─â de la BoE au votat 8 la 1 pentru majorarea dob├ónzii de referin┼ú─â de la 1,25% p├ón─â la 1,75%, acesta fiind cel mai ridicat nivel al dob├ónzii de baz─â de la sf├ór┼čitul anului 2008.

Aceast─â majorare a costului creditului cu 50 de puncte de baz─â decis─â de BoE era a┼čteptat─â de majoritatea economi┼čtilor intervieva┼úi de Reuters, ├«n condi┼úiile ├«n care b─âncile centrale se gr─âbesc s─â majoreze costului creditului pentru a ┼úine sub control explozia pre┼úurilor.

Banca Angliei a optat pentru cea mai mare majorare de dob├ónd─â de dup─â 1995 chiar dac─â ├«n paralel a avertizat c─â Marea Britanie se confrunt─â cu o recesiune care va ┼čterge 2,1% din PIB, o sc─âdere similar─â cu cea din anii 1990 dar mai mic─â dec├ót lovitura dat─â de pandemia de COVID-19 sau cea provocat─â de criza global─â financiar─â din 2008-09. Potrivit BoE, economia britanic─â ar urma s─â ├«nceap─â s─â se contracte ├«n ultimul trimestru al acestui an ┼či s─â continue s─â se contracte pe ├«ntreg parcursul anului 2023, ceea ce ar ├«nsemna cea mai ├«ndelungat─â recesiune de dup─â criza financiar─â global─â.

├Än total, Banca Angliei a majorat de ┼čase ori costul creditului ├«ncep├ónd din luna decembrie ┼či p├ón─â acum ├«ns─â majorarea de joi este cea mai mare adoptat─â dup─â 1995. Presiunile asupra guvernatorului Andrew Bailey ┼či colegilor s─âi s-au intensificat dup─â recentele major─âri de dob├ónd─â adoptate de Rezerva Federal─â american─â, Banca Central─â European─â ┼či alte b─ânci centrale.

Banca Angliei a repetat c─â este preg─âtit─â s─â ac┼úioneze ├«n for┼ú─â, dac─â va fi nevoie, pentru a r─âspunde la presiunile infla┼úioniste. ├Än luna iunie, indicele pre┼úurilor de consum ├«n Marea Britanie a urcat la 9,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, de peste patru ori peste ┼úinta de 2% avut─â ├«n vedere de BoE. Conform celor mai recente prognoze, indicele pre┼úurilor de consum ar urma s─â ating─â un v├órf de 13,3% ├«n octombrie, ┼či va reveni la un nivel de 2% abia peste doi ani, pe m─âsur─â ce recesiunea ├«┼či va face sim┼úite efectele asupra cererii.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite