Aveţi o marcă înregistrată la OSIM? Atenţie: oricine îşi va putea înregistra una identică, instituţia nu vă mai protejează

0
0
Înregistrarea unei mărci deja înregistrate nu mai e o problemă
Înregistrarea unei mărci deja înregistrate nu mai e o problemă

Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) a adoptat recent Ordinul 5/14.01.2016 prin care se anulează Instrucţiunea de Serviciu numărul 5/2012 prin care se interpreta Legea mărcilor în sensul în care OSIM verifica dacă o marcă depusă la înregistrare încalcă drepturile conferite unei alte mărci.

Elena Grecu, avocat în cadrul agenţiei de proprietate intelectuală Nomenius, a explicat ce efecte va avea această decizie adoptată de OSIM.

Legea 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice prevede faptul că OSIM are prerogativa de a analiza doar motivele absolute în procedura de examinare, iar aspectele privind similaritatea a două mărci - doar în procedura de opoziţie.

„Acest lucru înseamnă că dacă marca «AAAAAAAA» este înregistrată şi se depune marca «AAAABAAA», de exemplu, sau chiar «AAAAAAAA», OSIM nu poate respinge la înregistrare noua marcă pe motiv că ar semăna sau că ar fi identică cu marca deja înregistrată“, a explicat avocatul.

Singura soluţie: contestarea în cel mult două luni

Singura posibilitate pentru a opri obţinerea protecţiei pentru o marcă similară sau identică cu o marcă deja înregistrată este aceea de a depune în termenul legal de două luni o opoziţie la înregistrarea mărcii.

Citiţi pe Adevărul Financiar prin ce alte metode mai pot fi protejate mărcile.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite