Simulator auto anti-accident inventat în România: „Sunt 108 capcane în cazuistica accidentelor, incluse în program“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simulatorul auto, invenţie a băcăuanului Vasile Puşcaşu FOTO Mircea Merticariu
Simulatorul auto, invenţie a băcăuanului Vasile Puşcaşu FOTO Mircea Merticariu

Fostul şef al Poliţiei Municipiului Bacău, Vasile Puşcaşu (59 de ani), este inventatorul unui simulator auto unic, patentat şi folosit acum în majoritatea şcolilor tehnice cu profil auto din România.

Băcăuanul Vasile Puşcaşu (59 de ani) este inventatorul simulatorului auto folosit pe scară largă de şcolile cu profil tehnic şi de cele de şoferi din ţară. Computerul care îi învaţă pe şoferi cum să se ferească de capcanele din trafic a fost realizat de Vasile Puşcaşu în anii în care era ofiţer în cadrul Serviciului de Poliţie Rutieră din Bacău. 

„Ca urmare a necesităţii prevenirii accidentelor de circulaţie în rândul participanţilor la trafic, am cercetat şi realizat, împreună cu alţi specialişti şi cu o echipă de tineri IT-işti, un simulator auto capabil să formeze reflexul antiaccident. Sunt 108 capcane întâlnite în cazuistica accidentelor, care sunt incluse în program. În 2003, am primit brevetul de la OSIM, iar în 2004, Ministerul Educaţiei l-a avizat în scopul instruirii practice. Acum este folosit în 108 grupuri şcolare şi tehnice cu profil auto, dar şi de şcoli de şoferi“, a explicat Vasile Puşcaşu. 

Un astfel de simulator auto este dotat cu inteligenţă artificială şi are la bază modelul matematic şi mecanic al autovehiculului, cu inerţia şi propulsia corespunzătoare. Computerul are înglobate toate elementele de comandă şi control ale unui autovehicul (volan, pedale, schimbător de viteze, sistem de semnalizare şi sistemul frânei de mână). Elevul îşi face instruirea, în cadrul programului de la simplu la complex, cu elemente de poligon (mers sinuos printre jaloane şi balize, parcări  etc.), în interiorul şi în exteriorul localitătilor urbane şi rurale, pe timp de ceaţă, pe timp de noapte sau pe un carosabil cu aderenţă scăzută, acoperit cu gheaţă. 

Invenţiile băcăuanului Vasile Puşcaşu din domeniul auto şi agricol


Sistemul, perfecţionat între timp, contribuie la reducerea consumului de combustibil, a poluării mediului înconjurător, dar şi la formarea reflexului antiaccident. Şoferul are aceleaşi condiţii ca într-o maşină, iar computerul îi transmite acestuia orice neregulă comisă atât în folosirea acesteia, cât şi în trafic, prin neadaptarea vitezei şi nerespectarea regulilor de circulaţie.

„Simulatorul ajută la cunoaşterea pedalelor, a modului de pornire a autovehiculului, la folosirea corectă a treptelor de viteză şi bineînţeles, la sincronizarea comenzilor. Viitorul conducător auto poate exersa pe trasee cu un grad de dificultate diferit, iar viteza de deplasare a autoturismului poate fi limitată, în trepte, la: 30 km/h, 50 km/h şi 80 km/h, dar se poate şi fără a avea limitare de viteză“, a mai spus Puşcaşu.

„STRADA ESTE PLINĂ  DE CAPCANE“

Simulatorul, pornit pe principiul programării neurolingvistice, îi creează viitorului conducător auto reflexele necesare pentru a deveni un bun şofer. „Vocea“ simulatorului atenţionează pentru conducerea preventivă pe drum cu sau fără marcaje, la mersul înapoi, dar şi atunci când se efectuează întoarcerea pe o stradă cu una sau mai multe benzi de circulaţie. Şoferul este anunţat să reducă viteza în locurile impuse de lege, să păstreze distanţa faţă de alţi participanţi la trafic, să respecte semnificaţia indicatoarelor auto, a marcajelor şi a semaforului. „La orice încălcare a măsurilor preventive, fie că vorbim de acordarea priorităţii vehiculelor şi pietonilor sau de asigurarea la pătrunderea în intersecţii, elevul de la simulator se confruntă cu un accident în mediul virtual al simulatorului. Strada este plină de capcane şi un viitor posesor al permisului auto trebuie să ştie asta“, a precizat Vasile Puşcaşu.

Pentru instruirea viitorilor conducători auto au fost luate în considerare concluziile experţilor tehnici auto, inclusiv condiţiile minime de evitare a accidentelor de circulaţie în împrejurări date. „Regulile de circulaţie se învaţă efectiv în trafic şi se exersează aplicarea lor în timp util, iar instruirea este mult mai rapidă. Cu ajutorul simulatorului, este nevoie de o perioadă mai mică, deoarece există posibilitatea programării corespunzătoare a tuturor elementelor cu care se doreşte a se face instruire. Simulatorul generează un trafic interactiv, asigură pregătirea pentru analiza situaţiilor de risc, pentru luarea de decizii critice şi comportament tactic. Viitorul şofer poate observa când şi cum se produc accidentele, introduse în mod voit în programul simulatorului, care generează situa-ţii-limită în care este implicat conducătorul autovehiculului  care se instruieşte.“

„PUŢINI ÎŞI MAI PERMIT SĂ-ŞI ÎNREGISTREZE INVENŢIILE“

Acum ieşit la pensie, inventatorul Vasile Puşcaşu lucrează la perfecţionarea unui senzor mecanic cu contact magnetic, folosit în irigaţii, care ar economisi 95% din cantitatea de apă folosită la udarea plantelor. „Instalaţia de udat propusă spre brevetare poate fi utilizată la udarea plantelor din sere, solarii şi din câmp. Se apropie principial de două brevete ale unor inventatori din Statele Unite ale Americii, dar faţă de acestea, care sunt mai simple şi diferite constructiv, oferă mai multe avantaje, mai ales în optimizarea apei de udat“, afirmă Vasile Puşcaşu. 

Invenţiile băcăuanului Vasile Puşcaşu din domeniul auto şi agricol

Inventatorul a câştigat bani din drepturile de autor pentru simulatorul auto, dar i-a reinvestit în materialele şi noile invenţii. „Înainte de 1989, domeniul cercetării era sprijinit în fabricile considerate strategice, iar cei care obţineau rezultate erau remuneraţi. Acum, cercetarea la nivel de stat practic nu mai există. Ne mai reprezintă la diverse concursuri doar cei care lucrează în domeniul privat. Grav este că OSIM-ul (n.r. – Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci) creşte taxele de la an la an şi puţini îşi mai permit să-şi înregistreze invenţile“, a mai adăugat cercetătorul băcăuan. 

“Viitorul şofer poate observa când şi cum se produc accidentele, introduse în mod voit în programul simulatorului, care generează situaţii-limită în care este implicat conducătorul autovehiculului care se instruieşte“-Vasile Puşcaşu, inventator.

A realizat 12 invenţii pe vremea când lucra la Aerostar Bacău

Vasile Puşcaşu a căpătat pasiunea pentru cercetare încă din anii facultăţii. În 1983 a absolvit Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, cu media 9,95, cea mai mare din ţară la Facultatea de Electrotehnică. A primit repartiţie la Întreprinderea de Avioane Bacău, actualul Aerostar, unde a activat, până în 1991, ca cercetător şi şef de secţie la Fabrica de Echipamente Radio pentru Aeronave. „Cât am fost la Aerostar am făcut 12 invenţii, folosite în industria de apărare şi prelucrare. Este vorba de traductoare de unghi, magnetice, optice şi inductive. Cercetările au fost făcute împreună cu colegii şi sunt legate de echipamente de la bordul aeronavelor“, afirmă Vasile Puşcaşu. 

În perioada în care a lucrat în Poliţie a realizat o metodă de expertiză criminalistică grafică computerizată. Invenţia a fost brevetată la OSIM. 

„O astfel de metodă înlocuieşte expertizele făcute de specialişti umani şi duce la concluzii mai obiective, deoarece lucrează cu un volum mult mai mare de date şi, de asemenea, cu o viteză mai mare“, afirmă inventatorul băcăuan. Tot pentru poliţişti a realizat o vestă de protecţie, dintr-un material flexibil, care protejează împotriva armelor albe. „Preţul unei astfel de veste, care nu protejează şi de gloanţe, ar junge la aproximativ 100 de dolari, în timp ce vesta antiglonţ achiziţionată de instituţia la care lucram era de aproximativ 800 de dolari“, a mai spus fostul şef al Poliţiei din municipiul Bacău.

Bacău

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite