Autorităţile recunosc: Investiţiile în consum nu reprezintă o veste bună pentru economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
comert consum hipermarket FOTO

Autorităţile recunosc că măsurile pe care le-au luat în ultima perioadă pentru a intensifica consumul populaţiei, precum creşterile exagerate de salarii şi pensii, nu reprezintă o veste bună pentru economie.

„Investiţiile în consum (dominante în ultima perioadă) nu reprezintă o veste bună pentru economie – generează efecte de antrenare scăzute asupra agenţilor economici interni şi deficite comerciale suplimentare”, arată „Analiza deficitului comercial al economiei româneşti” realizată de Consiliul de Programare Economică (CPE), instituţie din cadrul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.

Analiza arată că deficitul comerţului cu bunuri a fost de 6,9% din produsul intern brut (PIB) în anul 2017, cu 2,9 puncte procentuale mai mare decât nivelul minim din 2013 (4% din PIB).

CPE realizează şi o listă cu nevoile economiei României pentru a reduce deficitul commercial/de cont curent, respectiv:

- 2-3 noi investiţii străine directe de mare anvergură, obligatoriu în sectoare economice generatoare de surplus comercial – construcţii de maşini, produse electrocasnice, electronice, maşini, utilaje şi echipamente etc.

- Câteva firme româneşti care să se extindă pe pieţele externe, de pe urma cărora să existe intrări de venituri primare în România.

- Investiţii autohtone în domeniile vizate de fondurile europene de care beneficiază România, astfel încât acestea să nu genereze o majorare a importurilor, ci o stimulare a producţiei interne (în special, bunuri de capital).

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite