Aurul, cel mai bun prieten al miliardarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Incertitudinile din pieţele de capital determină miliardarii să investească în aur. George Soros, Thomas Kaplan şi John Paulson sunt doar câţiva dintre investitorii care au cumpărat masiv aur de la izbucnirea crizei mondiale.

Unii dintre marii miliardari ai lumii consideră aurul un adevărat refugiu, potrivit bancherilor care sunt responsabili de investiţiile acestora. Temerile că un nou vârf al crizei va trimite economia într-o altă etapă de recesiune au dus la creşterea interesului investitorilor cu resurse considerabile către metalul preţios, informează Reuters.

Citiţi şi:

Forbes: Mariaj public-privat eşuat din start

Ieri, preţul aurului a atins un nou record istoric, fiind tranzacţionat pe piaţa spot la 1.328,05 dolari pe uncie, iar cotaţiile futures pentru luna decembrie ridicându-se la 1.327,50 dolari pe uncie.

Astfel, miliardarii şi-au îndreptat banii fie către aur în stare pură, fie către acţiuni ale companiilor miniere. „Ei nu cumpără numai participaţii la fonduri de investiţii tranzacţionate pe burse sau contracte futures, ci cumpără aur fizic", a declarat Josef Stadler, şeful unităţii destinate clienţilor foarte bogaţi ai UBS (Ultra High Net Worth).

„Am avut exemple clare în acest sens, un client a cumpărat mai mult de o tonă de aur şi a apoi a transportat-o în alt loc", a adăugat acesta la Summitul Reuters pentru Banking Privat. La preţul de ieri al metalului preţios, valoarea acestei tranzacţii s-ar ridica la aproximativ 42 de milioane de dolari.

BANCHERII RECOMANDĂ METALELE PREŢIOASE

UBS recomandă acestui tip de clienţi să păstreze între 7-10% din totalul activelor deţinute sub formă de metale preţioase, sfat similar celui făcut de Van Anantha-Nageswaran, executivul băncii Julius Baer responsabil cu investiţiile clienţilor unităţii din Asia. „Văd aurul ca pe o asigurare. Recomand ca 10% din portofoliile de investiţii ale clienţilor să fie reprezentate de aur", a declarat acesta. El a subliniat riscurile reprezentate de recenta încetinire a creşterii economice şi de deprecierea unor valute.

Miliardarul George Soros a profitat de cererea tot mai mare pentru aur şi, încă de la începutul anului, şi-a reorientat atenţia către metalul preţios. În februarie, acesta şi-a dublat participaţia deţinută la SPDR Gold Trust, cel mai mare fond de investiţii tranzacţionat pe burse specializat în aur.

Cu toate acestea, miliardarul a declarat că aurul s-ar putea dovedi „bula supremă", făcând referire la aşa-numitele bule imobiliare. De aceeaşi părere este şi Warren Buffet, al doilea cel mai bogat om din lume.

AURUL, SINGURUL DE ÎNCREDERE

Cu toate acestea, investitorii nu se sperie. Tot în fondul SPDR Gold Trust a investit şi americanul John Paulson, având, totodată, participaţii la companiile miniere Kinross Gold şi AngloGold Ashanti.

Miliardarul Thomas Kaplan are investiţii de peste două miliarde de dolari în proiecte legate de aur şi alte metale preţioase. „Am ajuns într-un punct în care simt că singurul activ în care am încredere este aurul", a declarat acesta, citat de „The Wall Street Journal". 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite