Asociație: Berea se va scumpi dacă vor crește accizele, iar statul va încasa mai puțin din TVA

0
Publicat:

Berea se va scumpi dacă vor crește accizele, iar statul va încasa mai puțin din TVA, consideră reprezentanții industriei berii, adăugând că piața este deja în scădere.

Berea se va scumpi, dacă statul crește din nou accizele
Berea se va scumpi, dacă statul crește din nou accizele

O eventuală creștere de acciză la bere va produce efecte contraintuitive privind contribuțiile sectorului berii la bugetul de stat, dar și la nivelul consumatorilor”, precizează reprezentanții Asociației Berarii României, amintind că anul trecut, acciza la bere a crescut de 2 ori, cu 20% în total, aducând scăderi cu 5% anul trecut și cu alte 9 procente în primele cinci luni din acest an.

Dacă anul asta avem o altă indexare a accizei, în afara calendarului de creștere a accizei, care oricum se întâmpla în fiecare an, în toamnă prin actualizarea cu inflația, piața poate fi mult mai mult afectată decât este deja”, spun reprezentanții Asociației.

Potrivit acestora, în România acciza este cu aproape 8% mai mare decât în Germania (0,85 lei/hl/°Plato vs. 0,79 lei/hl/°Plato) deși puterea de cumpărare a unui român este de 3 ori mai mică decât a unui german. O majorare a accizei din România va accentua acest decalaj.

Ce efecte va avea creșterea accizei asupra producătorilor de bere:

🔻 2.2 % profit net la nivel de sector în 2022, în scadere de la 8.6% în 2021, de 3 ori sub media națională.

⚠️ Creșterea accizei erodează lichiditățile la nivel de producător. Nu se transferă în preț imediat și nici integral.

🔻 Capital de lucru negativ la nivel de sector, pentru prima dată în ultimii 10 ani, reflectând presiunile în creștere asupra lichidităților.

🔻Tendința de scădere a consumului înregistrată în 2022 (-5%) se menține în 2023 (-9% în primele 5 luni ale anului curent), pe fondul scăderii puterii de cumpărare a românilor.

În acest context, spun Berarii, o creștere a accizei, deși va genera o ușoară majorare a accizelor colectate pe termen scurt, prin reducerea cererii de bere la nivel național, va genera o scădere mult mai mare a încasprilor din TVA (vezi grafic)

image

- O creștere a valorii accizei la bere cu 10%, deși determină creșterea încasărilor la bugetul de stat din accizele aplicate berii cu 5,5 milioane Euro, datorită reducerii volumelor de vânzări de bere și redirecționarea consumului către alte categorii de băuturi alcoolice mai competitive din punct de vedere al prețului, încasările la bugetul de stat din TVA se vor reduce semnificativ, cu -15,8 milioane Euro.

Cumulat, încasările la bugetul de stat din accizele la bere și din TVA-ul aferent vânzărilor de bere se vor reduce cu -10,3 milioane Euro.

- O scădere a valorii accizei la bere cu 10%, deși ar putea determina scăderea încasărilor la bugetul de stat din accizele aplicate berii cu -7,2 milioane Euro, ar determina în același timp o creștere a încasărilor la bugetul de stat din TVA cu +16,4 milioane Euro.

Cumulat, încasările la bugetul de stat din accizele la bere și din TVA-ul aferent vânzărilor de bere vor crește cu +9,2 milioane Euro.

- Analizând evoluția volumelor tranzacționate pe piața locală cât și a evoluției accizei, se observă clar o evoluție opusă a volumelor în funcție de evoluția nivelului accizei aplicate. Astfel, atunci când acciza a crescut, volumele au scăzut.

- Elasticitatea cererii la valoarea accizei aplicate este de (-0,579), ceea ce se traduce prin faptul că o majorare a nivelului accizei cu 1% conduce la scăderea cererii cu 0,58%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite