Cu cât se vor scumpi țigările dacă se vor aplica noile creșteri de taxe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Draftul noilor măsuri fiscale apărut în spațiul public prevede, pe lângă majorarea taxelor și impozitelor și limitarea unor scutiri fiscale, și creșterea accizelor, ceea ce va aduce noi scumpiri.

Țigări așezate în mai multe cutii albe, înainte de a fi ambalate
Țigările se vor scumpi din nou, după aplicarea noilor măsuri fiscale

Conform noilor măsuri fiscale, acciza la mia de țigarete va fi în acest an de aproape 626 lei, pentru a crește din nou, etapizat, la aproape 673 lei în 2024, la 688 lei în 2025 și aproape 719 lei din anul 2026.

Acest lucru va însemna, în mod categoric, că vor apărea noi scumpiri ale produselor din tutun, deși acestea sunt deja cele mai scumpe din regiune.

Surse apropiate discuțiilor au declarat pentru „Adevărul” că scumpirea va fi de cel puțin 1 – 1,5 lei pe pachet, fără a mai ține cont de costurile cu materia primă și de costurile de producție care și acestea se vor mări ca urmare a creșterii accizelor la carburanți și a creșterii prețurilor la energie, plus costurile cu forța de muncă, având în vedere intenția guvernanților de a majora salariul minim pe economie din toamnă la 3.300 lei.

Amintim că prețul mediu al unui pachet de țigări comercializate în România este în medie de 22 de lei, în timp ce în Ucraina același pachet se vinde cu 12 lei, în Moldova cu 11 lei, în Bulgaria cu 14 lei.

Un calendar de acciză a fost adoptat anul trecut

Toate cele patru companii din industria tutunului care activează în Rpomânia au informat recent că, încă din august 2022, Guvernul României a adoptat un Calendar de acciză care acoperă perioada 2022-2026 și care prevede creșteri sustenabile anuale asupra tuturor categoriilor de produse cu nicotină.

Toate măsurile adoptate atunci au fost discutate în mod transparent cu mediul de afaceri, astfel încât soluțiile propuse de către Ministerul de Finanțe să producă efecte benefice pentru bugetul de stat, fără a periclita consumatorii români și investițiile companiilor producătoare. Nu trebuie uitat că, pe fondul acestui Calendar echilibrat de creștere a accizelor, piața neagră a atins un minim istoric de doar 7,1% în 2022, în timp ce veniturile bugetare au crescut”, au declarat cele patru companii.

Sursa citată menționează că nu trebuie uitat că Într-un singur an, acciza la țigarete a crescut cu 62 de lei, de la 565 la 626 lei, o creștere de 11%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite