Asociaţia pentru Energie Curată cere includerea în PNRR a unui proiect de energie eoliană în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare ar trebui să asigure finanţarea şi dezvoltarea, măcar, a unui proiect de producţie de energie electrica in centrale eoliene offshore la Marea Neagra, ţinând cont de potenţialul pe care ţara îl are şi de faptul că acest tip de energie are încă nevoie de subvenţie, transmite Asociaţia pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice.

Potrivit reprezentanţilor asociaţiei, versiunea actuală a Planului Naţional pentru Rezilienţă şi Redresare nu prevede nicio suma de bani pentru liniile Transelectrica. 

”Proiectul prioritar pentru decarbonarea sectorului de producţie de energie electrică este întărirea liniilor de înaltă tensiune ale Transelectrica pentru a integra mai multă energie curată precum şi transparentizarea capacitaţii de interconectare existente”, transmite asociaţia, potrivit Hotnews.ro.

În privinţa electrolizoarelor de producţie a hidrogenului şi a bateriilor pentru stocarea energiei electrice, consideră prioritară atât pentru Uniunea Europeana cât şi pentru România dezvoltarea unor capacităţi naţionale de producţie care se pot realiza numai prin implicarea mediului privat, folosind instrumentul administrativ existent al schemelor de ajutor de stat. Acest instrument va asigura şi atragerea unor surse de finanţare proprii şi va asigura integritatea si transparenta alocării banilor pe criterii competitive legate de procentul de cofinanţare.

Asociaţia consideră că prin PNNR nu ar trebui sa se finanţeze centrale de cogenerare care produc emisii, ci numai centrale de cogenerare care utilizează energia regenerabila ca sursă primara de energie. În acelaşi timp, respinge conceptul de a finanţa cu bani europeni soluţii care “poluează mai puţin” pe care le consideră o risipă de bani publici şi susţine finanţarea doar a proiectelor energetice care nu poluează deloc si care chiar au nevoie de finanţare nerambursabilă.

În privinţa sectorului de transporturi pe calea ferata consideră prioritară instalarea rapidă de contoare inteligente pentru toate trenurile care circulă în România, liberalizarea pieţei de furnizare de energie electrica prin reforma eliminării monopolului ilegal al CFR Electrificare pe care "Autoritatea Naţionala de Reglementare în Energie îl tolerează într-un profund dispreţ faţă de prevederile legislaţiei europene şi faţă de interesele consumatorilor ce nu beneficiază de preturi mai mici provenite din coordonarea traficului trenurilor cu evoluţia curbei de consum la energie electrică".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite