Asigurători: Românii sunt extrem de vulnerabili în faţa riscurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
scadere prabusire actiuni bursa economie

Populaţia României continuă să fie extrem de vulnerabilă în faţa riscurilor, conform studiului “Asigurările de viaţă, instrument de protecţie pentru familie”, realizat pentru UNSAR de către un grup de experţi independenţi.

Conform analizei, pentru multe familii din ţara noastră, producerea unui eveniment neprevăzut (deces, accident, îmbolnăvire) ar duce la o scădere puternică a nivelului de trai. 

Mai mult, deficitul de protecţie al românilor în faţa riscurilor a crescut cu 14% şi se situa, în 2019 - cel mai recent an pentru care există date statistice disponibile - la o valoare de 123 miliarde euro. Deficitul de protecţie exprimă diferenţa între resursele financiare necesare şi cele disponibile la un moment dat într-o familie pentru a menţine standardul de viaţă al acesteia în cazul producerii unui eveniment neprevăzut, precum un deces, un accident, o îmbolnăvire etc.. Pentru multe familii, astfel de riscuri, care pot fi asigurate, determină o scădere a nivelului de trai şi pot genera vulnerabilităţi financiare.

„Asigurările de viaţă sunt o soluţie concretă şi uşor accesibilă pentru reducerea vulnerabilităţii familiilor şi a dezechilibrelor sociale, completând astfel protecţia oferită de sistemul public”, a declarat Adrian MARIN, Preşedintele UNSAR.

Indiferent de tipul lor (cu componentă de protecţie, economisire sau investiţie), asigurările de viaţă pot proteja împotriva efectelor pe care accidentele, bolile sau chiar decesul le au asupra situaţiei financiare a fiecărei persoane asigurate şi, respectiv, a familiei acesteia. Astfel, asigurările de viaţă pot preveni vulnerabilitatea financiară şi dependenţa de sistemul de asistenţă socială.

Facilitarea accesului populaţiei la asigurările de viaţă, dar şi introducerea de pârghii care să încurajeze dezvoltarea acestui sector sunt importante pentru bunăstarea socială şi economică a cetăţenilor unui stat. De altfel, asigurarea de viaţă este unul dintre instrumentele utilizate de un număr mare de ţări în aplicarea politicilor sociale. Spre exemplu, mulţi membri ai OECD - Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, precum şi o bună parte dintre statele membre ale Uniunii Europene, stimulează dezvoltarea acestui segment prin măsuri specifice, inclusiv pe zona de fiscalitate. 

„Nivelul ridicat al deficitului de protecţie arată vulnerabilitatea familiilor din ţara noastră la evenimente neprevăzute, de natură să le diminueze resursele financiare. Din păcate, nevoia de protecţie este şi mai mare în această perioadă”, arată consultantul în politici publice Radu Comşa, coordonatorul grupului de experţi care au realizat studiul.

În România, cu toate că piaţa asigurărilor de viaţă a crescut constant în ultimii ani, gradul de penetrare al acesteia în PIB rămâne unul dintre cele mai mici din regiune, ceea ce denotă potenţialul important de dezvoltare existent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite