ASF propune creşterea cotei plătite de firmele de asigurări către Fondul de Garantare a Asiguraţilor

0
0
autoritatea pentru supraveghere financiara asf foto inquam photos

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune majorarea cotei de contribuţie la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) pentru firmele de asigurări generale, cu 1,5 puncte procentuale faţă de nivelul actual, potrivit unui proiect de normă publicat de ASF.

"Pentru anul 2022, cota de contribuţie pentru asigurările generale este 2,5%; cota se aplică asupra volumului de prime brute încasate începând din luna februarie 2022 din activitatea de asigurări directe aferentă asigurărilor generale", se menţionează în document.

Potrivit notei de prezentare a proiectului, "având în vedere obiectivul ASF privind apărarea drepturilor asiguraţilor, conform prevederilor legale de organizare şi funcţionare, precum şi contextul excepţional generat de situaţia City Insurance SA, se propune o intervenţie legislativă asupra prevederilor Normei nr. 17/2015 privind cotele de contribuţie datorate de asigurători Fondului de garantare a asiguraţilor, pentru a asigura în permanenţă resursele necesare pentru efectuarea plăţilor către creditorii de asigurări".

Conform legii, cota procentuală de contribuţie la FGA se stabileşte prin reglementări ale ASF, la propunerea Consiliului de administraţie al FGA, distinct pentru cele două categorii de asigurări (de viaţă şi generale), şi nu poate depăşi 10% din primele brute încasate de asigurători din activitatea de asigurări directe.

Astfel, pentru menţinerea unei abordări prudente, pe baza analizelor şi a estimărilor efectuate cu privire la evoluţia pieţei de asigurări din România, precum şi cu privire la valoarea şi evoluţia cererilor de plată adresate FGA, se propune ca numai pentru componenta privind activitatea de asigurări generale, pentru anul 2022, cota de contribuţie la Fond să fie majorată cu 1,5 puncte procentuale faţă de nivelul actual.

"Important de menţionat este faptul că, pentru activitatea de asigurări de viaţă, cota de contribuţie la FGA nu se majorează, rămânând la nivelul de 0,4%. Concomitent, rămân neschimbate cotele de contribuţie la Fondul de rezoluţie pentru asigurători, ale cărui resurse se utilizează conform obiectivelor rezoluţiei, iar plăţile contribuţiilor la acesta sunt în continuare sistate, ca o măsură de susţinere a pieţei asigurărilor", se mai precizează în nota de prezentare a proiectului.

Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA), ca schemă de garantare în domeniul asigurărilor, are ca scop protejarea creditorilor de asigurări (asiguraţi, beneficiari, persoane păgubite) de consecinţele insolvenţei unui asigurător, în conformitate cu prevederile Legii nr. 213/2015 privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, cu modificările şi completările ulterioare.

Fondul protejează creditorii de asigurări prin plata de creanţe de asigurări, rezultate din contractele de asigurare facultative şi obligatorii încheiate, în cazul constatării de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a insolvenţei unui asigurător, după parcurgerea de către creditorul de asigurări a procedurii administrative reglementate de Legea nr. 213/2015 şi în limita resurselor financiare disponibile la momentul plăţii. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri