ASF: Doar două societăţi de asigurare au în portofoliu produse de asigurare de risc cibernetic pentru companii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două societăţi de asigurare, din cele 16 care practică asigurări generale, au în portofoliu produse de asigurare de risc cibernetic pentru persoane juridice, iar o a treia intenţionează să implementeze în România astfel de produse, existente însă la nivelul grupului din care face parte compania, relevă cea mai recentă analizată realizată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Mai exact, societatea de asigurare 1 deţine în portofoliu asigurarea de risc cibernetic destinată persoanelor juridice şi instituţiilor publice, motivul lansării acestui produs fiind cererile din piaţă formulate prin intermediul brokerilor de asigurare. În timp ce societatea de asigurare 2 deţine în portofoliu asigurarea de răspundere profesională, care acoperă parţial în cadrul BBB, uz fraudulos de carduri, un produs destinat persoanelor juridice, respectiv unui număr de unităţi bancare cu care colaborează pe canal de bancassurance sau peer to peer, precizează studiul.

O analiză succintă a pieţei realizată la nivelurile portofoliilor băncii arată că doar Certasig şi Generali au acest tip de poliţă, iar după cum apreciază specialiştii din piaţa asigurărilor datorită riscurilor foarte mari acoperite de aceste poliţe, cedarea în reasigurare externă este de 75% sau chiar până la 100%, transite ASF. De asemenea, la unele companii, asigurarea de răspundere civilă profesională acoperă şi componenta de risc cibernetic ceea ce împiedică momentan apariţia unei poliţe strict specializate pe acest risc.

La nivel internaţional următorii asigurători prezenţi şi pe piaţa românească deţin asigurări de risc cibernetic: Allianz, VIG, Munich RE care vinde acest produs prin Ergo Asigurări, Euroins, Gothaer şi Grawe.

„ASF susţine dezvoltarea produselor de asigurare cibernetică, atât prin politici la nivel naţional, cât şi la nivel sectorial. Grupul de lucru InsurTech Hub, constituit la nivelul ASF, a propus deja constituirea unei strategii în acest domeniu, la nivelul Autorităţii. Grupul va asigura know-how şi va furniza programe educaţionale specifice pentru implementarea strategiei. Riscul cibernetic este alături de fiecare dintre noi, persoană fizică sau companie. Fiecare trebuie să ne luăm măsurile proprii dar tot va ramâne un risc rezidual neacoperit. Acolo trebuie să intervină asiguratorii", spune Călin Rangu, director ASF, vicepreşedinte al comitetului de resort din cadrul Autorităţii Europene EIOPA.

El atrage atenţia că „trebuie dezvoltată această piaţă. Infrastructurile critice sau esenţiale, definite conform directivei NIS, ar putea beneficia de preluarea de către asiguratori a unor astfel de riscuri care pot atinge valori de zeci de milioane de euro, dacă acestia ar veni cu produsele aferentele, dacă si-ar dezvolta noi competente in preluarea in asigurare a riscurilor cibernetice care necesita expertiza si date statistice”.

La nivel mondial, estimările arată că pierderile cauzate de riscurile cibernetice se ridică la aproape 0,5% din PIB-ul mondial şi reprezintă aproape de două ori mai mult decât media anuală a pierderilor cauzate de dezastrele naturale. Conform EIOPA nevoia unei înţelegeri mai profunde a riscului cibernetic este provocarea principală pentru industria europeană de asigurări cibernetice.

Conform Geneva Association (Understanding and Addressing Global Insurance Protection Gaps, Geneva Association, aprilie 2018) riscul cibernetic este cu siguranţă cea mai mare provocare cu care se confruntă economiile moderne. Acesta poate fi definit ca orice risc care decurge din utilizarea tehnologiei informaţiilor şi a comunicaţiilor care compromite confidenţialitatea, disponibilitatea sau integritatea datelor sau a serviciilor, ducând la întreruperea activităţilor/afacerilor, întrerupând infrastructurile critice (servicii publice, energie,transport, financiar etc.) şi afectând oameni şi proprietăţi.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite