ANRE: Gazele din Rusia, mai scumpe cu 14% faţă de cele din producţia internă în octombrie 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul gazelor importate din Federaţia Rusă a fost, în octombrie 2015,  cu 14% mai mare faţă de cel al gazelor din producţia internă, anunţă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

Potrivit unui raport  ANRE, în octombrie 2015, preţul gazelor din Federaţia Rusă a fost de 87,35 lei MWh, în timp ce gazele din producţia internă au avut un preţ de 76,06 lei MWh. Şi atsa în condiţiile în care anii trecuţi gazele ruseşti erau de două ori mai scumpe decât cele din producţia proprie.

Potrivit specialiştilor ieftinirea gazului rusesc a fost provocată de prăbuşirea preţului petrolului. De exemplu cotaţia de acum este sub 30 de dolari pe baril faţă de 115 de dolari pe baril la jumătatea lui 2014.

Raportul ANRE mai arată că, în octombrie 2015, România a utilizat doar 1,61% gaze de import, spre deosebire de perioada dinaintea crizei economice, când România importa un sfert din consumul intern de gaze. În această perioadă, consumul de gaze al ţării a scăzut foarte mult, în special în urma închiderii marilor consumatori industriali, notează Agerpres.

Potrivit preşedintelui Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, în luna ianuarie, gazele importate din Rusia au fost mai ieftine în comparaţie cu cele provenite din producţia internă. În ianuarie, pe fondul mai multor zile geroase, s-a înregistrat şi un vârf al consumului de gaze.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite