Anomalia românească: Preţul final al energiei tot creşte la consumator, deşi costurile producătorilor scad

0
0
Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă costă 6,4 miliarde de euro  FOTO Mediafax
Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă costă 6,4 miliarde de euro  FOTO Mediafax

Preţul energiei la consumatori creşte din ce în ce mai mult, deşi costurile de producţie au scăzut în ultimii ani, ceea ce preprezintă o anomalie, a declarat miercuri directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel.

„Este o anomalie că la consumatori preţul a tot crescut, dar preţul de vânzare al producătorului a scăzut. În ultimii 6-7 ani costurile au scăzut“, a afirmat Ciurel la un forum energetic.

El a adăugat că în ultimii şase ani Complexul Energetic Oltenia a investit un miliard de euro în lucrări de mediu, cea mai mare parte a fondurilor provenind din credite bancare.

„Există potenţial să mai existăm 10 ani ca să putem plăti băncile înapoi. Dar dacă legislativ nu se iau măsurile ca zona cărbunelui să fie predictibilă pentru finanţatori, va fi extrem de greu de supravieţuit pe termen mediu şi lung“, a spus Ciurel.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat prin fuziunea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia cu complexurile energetice Turceni, Rovinari şi Craiova. Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW. Complexul energetic poate produce anual peste 34 milioane tone lignit din 15 perimetre miniere de suprafaţă şi trei perimetre subterane.

Producătorii de energie regenerabilă îşi permit să vândă la zero lei doar pentru a lua certificatele verzi

Directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, afirmă însă că „este obligatoriu“ ca preţul electricităţii să crească în perioada următoare, întrucât producătorii clasici de electricitate fac cu greu faţă concurenţei energiei regenerabile, aceasta fiind susţinută de subvenţii.

„Este obligatoriu ca preţul energiei să îşi revină, dar nu ştim când. Cât timp energia regenerabilă îşi va permite să vândă cu zero lei, este greu pentru noi ceilalţi“, a afirmat Lulache.

Ea a adăugat că România are nevoie de reactoarele nucleare 3 şi 4 la centrala din Cernavodă, investiţie evaluată la 6,4 miliarde de euro, având în vedere că peste zece ani unele unităţi de producţie vor fi închise pentru că sunt foarte vechi.

În zece ani reactorul 1 va fi închis pentru renovare

„Nu putem să ne gândim la reactoarele 3 şi 4 din perspectiva consumului de azi. Probabil le putem avea peste 10 ani. Întrebarea este cum va arăta consumul peste 10 ani, când cel mai probabil reactorul 1 va fi închis pentru renovare. Conform datelor actuale, răspunsul este că avem nevoie de reactoarele 3 şi 4, plus că se vor închide unele unităţi care sunt vechi“, a spus ea.

Centrala nuclearelectrică din Cernavodă este operată de compania de stat Nuclearelectrică şi asigură, cu cele două reactoare funcţionale, circa 18% din consumul de energie la nivel naţional.

Mai puteţi citi:

UPDATE Carmen Neagu, Transelectrica: Am bugetat investiţii de un miliard de euro. Orice proiect energetic mai vechi de zece ani este inutil

Transelectrica a bugetat investiţii de peste un miliard de euro în reţelele de transport al electricităţii, pentru a putea prelua şi transmite în întreaga regiune energia electrică livrată de capacităţile de producţie existente şi de cele viitoare, dar acestea depind direct de proiectele din întreg sectorul energetic.

Petrom, „găina cu ouă de aur“ a austriecilor de la OMV

Petrom, companie cumpărată în 2004 de OMV de la statul român cu numai 669 de milioane de euro, a obţinut de la privatizare şi până în prezent profituri cumulate de 5,55 miliarde de euro. Suma este de peste opt ori mai mare decât cea plătită de OMV autorităţilor, ceea ce subliniază şi mai mult lipsa de viziune guvernamentală şi deciziile strategice greşite luate ani la rând de de politicieni în domeniul resurselor naturale şi în cel energetic.

Consumul de energie electrică a scăzut cu 6% în 2013. Exporturile şi producţia în eoliene s-au dublat

Consumul final de energie electrică în anul 2013 a fost de 49,7 TWh, în scădere cu cu 6,0% faţă de  anul 2012, în vreme ce valoarea exporturilor a ajuns la 2,46 TWh, în urcare cu 114%, potrivit datelor furnizate de către Institutul Naţional de Statistică.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite