După Hidroelectrica, nici Complexul Energetic Oltenia nu va fi listat la bursă în termenul convenit cu FMI. E nevoie de evaluarea rezervelor de cărbune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Listarea Complexului Energetic Oltenia la bursă ar putea avea loc după termenul stabilit cu FMI, luna iunie, întrucât evaluarea rezervelor de cărbune va dura cel puţin până la jumătatea anului, a declarat Laurenţiu Ciurel, directorul general al companiei.

„Suntem în grafic cu tot ce priveşte listarea la bursă. A fost o singură problemă, anume că brokerul ne-a cerut evaluarea rezervelor de cărbune. Unele rezerve sunt secrete sau confidenţiale. (...) Asta ar putea duce al prelungirea perioadei, să nu ne mai listăm în iunie“, a declarat Ciurel la un forum de profil.

Anterior, şi Romgaz s-a confruntat cu aceeaşi problemă, compania fiind nevoită să îşi reactualizeze rezervele de gaze pentru a prezenta informaţia în prospectul de listare, pus la dispoziţia investitorilor.

Compania va fi reorganizată şi eficientizată pentru a creşte atractivitatea pe bursă, unii angajaţi îşi vor pierde locurile de muncă, iar o serie de active vor fi transferate.

„Avem excedent de capacitate de producţie minieră pe care nu avem unde să îl folosim, deci trebuie să mergem undeva într-o zonă de comercializare a cărbunelui. Am discutat cu Fondul Proprietatea, sper că vom trata împreună corect acest obiectiv, consecinţa fiind o atractivitate mai mare a Complexului la privatizare. O să scadă numărul angajaţilor prin transferul de active, vom debloca o parte din arieratele pe relaţia cu alte societăţi“, a declarat şi Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie.

Transfer de active

„Adevărul“ a scris despre transferul carierelor de la Berbeşti şi Aluni, din judeţul Vâlcea, către autorităţile judeţene. Acestea vor să fuzioneze apoi carierele cu CET Govora, pentru a forma Complexul Energetic Vâlcea. De asemenea, se plănuieşte transferul carierei Husnicioara, din judeţul Mehedinţi, către Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN). Aceasta din urmă deţine termocentrala Halânga, care produce electricitate pe bază de lignit şi alimentează cu apă caldă municipiul Drobeta Turnu Severin.

Complexul Energetic Oltenia a fost înfiinţat în 2012 prin fuziunea complexurilor energetice Turceni, Rovinari şi Craiova cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO). Compania are 13 grupuri energetice, care cumulează o capacitate instalată de 3.900 MW. Complexul energetic poate produce anual peste 34 milioane tone lignit din 15 perimetre miniere de suprafaţă şi trei perimetre subterane.

Statul deţine, prin Departamentul pentru Energie, 77% din acţiunile Complexului Energetic Oltenia, iar Fondul Proprietatea are o participaţie de 21,5%.

Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă

Acordul cu FMI prevede lansarea unor oferte publice iniţiale, la finele lunii iunie, pentru 15% din acţiunile statului la Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica.

Listarea Hidroelectrica va fi însă amânată întrucât compania a reintrat în insolvenţă, după o decizie adoptată marţi de Curea de Apel Bucureşti.

Din listarea a 51% din Electrica, statul vrea să obţină peste 400 milioane euro, dar preţul depinde şi de condiţiile de pe piaţă, privind inclusiv riscurile, ruperea USL aducând noi riscuri pentru România, a mai spus Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei Privatizare din Departamentul pentru Energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite