Nuclearelectrica îşi propune să câştige în acest an de 16 ori mai puţin decât în 2013. Vinovaţii: regenerabilele, ANRE şi „taxa pe stâlp“

0
0
Nuclearelectrica produce anual circa 18% din consumul de energie al ţării  FOTO Mediafax
Nuclearelectrica produce anual circa 18% din consumul de energie al ţării  FOTO Mediafax

Producătorul de energie Nuclearelectrica, operatorul singurei centrale nuclearelectrice din România, a bugetat pentru acest an un profit net de doar de 27,9 milioane lei, de 16,3 ori mai mic faţă de câştigul de 456,7 milioane de lei din 2013.

Compania se aşteaptă ca în acest an să aibă venituri de doar 1,82 miliarde de lei, mai mici cu 20,8% comparativ cu 2,3 miliarde de lei în 2013, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli pentru 2014. Acesta va fi suspus aprobării acţionarilor companiei în AGA programată pentru 11 martie.

Nuclearelectrica precizează că „bugetarea cheltuielilor a fost făcuă în condiţii de austeritate faţă de anul anterior şi de nevoile reale pentru menţinerea pe termen lung a performanţelor de operare şi securitate nucleară, acestea fiind dimensionate ţinând cont şi de evoluţia anticipată negativă a veniturilor care se vor obţine în 2014 comparativ cu anul anterior“.

"În 2014, piaţa de energie se dovedeşte a fi o provocare pentru marii producători şi discutăm aici de ponderea mare a energiei din resurse regenerabile, creşterea volumelor de energie tranzacţionate pe piaţa spot, o volatilitate crescută a preţurilor pe această piaţă, scăderea preţurilor pe piaţa angro, scăderea consumului de energie şi teama cumpărătorilor de a contracta energie pentru durate mai lungi", a declarat directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, citată de agenţia Mediafax.

Producătorul de electricitate estimeză cheltuieli mai mari cu 1,7%, de la 1,75 miliarde de lei la 1,78 miliarde de lei.

Nuclearelectrica apreciază că va produce în acest an 10,54 TWh de energie, din vânzarea căreia va obţine 1,62 miliarde de lei.

Compania este obligată, în acest an, de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), să livreze populaţiei 3,74 TWh de energie, respectiv 35,49% din producţie.

Preţul la care ANRE obligă Nuclearelectrica să vândă energie pe piaţa reglementată, respectiv de 145,88 lei/MWh, a nemulţumit conducerea producătorului de electricitate, care a acţionat ANRE în instanţă.

Compania acoperă aproximativ 18% din necesarul anual de electricitate al României şi este controlată de stat, prin Departamentul pentru Energie. Concomitent, compania are de suportat şi o „factură“ de 100 de milioane de lei din taxa pe construcţii speciale.

Mai puteţi citi:

Nuclearelectrica dă în judecată ANRE pentru că obligă societatea de vândă energie populaţiei la preţ sub costuri

Producătorul de energie Nuclearelectrica a acţionat în instanţă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pentru că obligă societateasă livreze energie populaţiei la un preţ fixat de instituţie, sub costurile reale, potrivit unui comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Constantin Niţă: Licitaţia pentru construirea hidrocentralei Tarniţa va avea loc în luna februarie. Autorităţile locale să se pregătească de exproprieri

Proiectul de construire a hidrocentralei de acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti, din judeţul Cluj, va fi scos la licitaţie în luna februarie, a anunţat, luni, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. El a cerut autorităţilor locale să ia măsuri pentru exproprierea terenurilor din zona respectivă.

Planul Nuclearelectrica pe 2014 pentru Centrala de la Cernavodă: producţie de peste 10 milioane MWh

Nuclearelectrica are programată, pentru anul 2014, realizarea unei producţii de energie electrică din operarea Unităţilor 1 şi 2 CNE Cernavodă de 10.546.300 MWh.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite