Angajaţii s-ar putea pensiona la 70 de ani. Ministrul Muncii anunţă o nouă lege a pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
batrani la munca pensionare 70 de ani

Un nou proiect de act normativ va fi elaborat curând de Ministerul Muncii, printre reglementări numărându-se posibilitatea ca angajaţii să se poată pensiona la împlinirea vârstei de 70 de ani.

„Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la Ministerul Muncii şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi. Trebuie să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu opţiunea  între pensie şi salariul de la stat”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan, precizând că discuţiile vor demara în maximum o lună.

 „Discuţiile vor începe în maximum o lună de zile. Avem mai multe variante de formulă a pensiilor. Căutăm acea formulă să dea deopotrivă care să aducă contrbutivitate şi echitate pentru un număr cât mai mare de pensionari şi să aducă sustenabilitate în sistemul de pensii.”, a spus Turcan.

Ministrul Muncii a anunţat că lansează o reformă a sistemului public de pensii, care va include şi pensiile speciale. Reforma cuprinde mai multe etape, iar fondurile necesare digitalizării sistemului va fi decontată din fonduri europene, a spus Turcan într-o conferinţă de presă.

Potrivit acesteia, tot procesul ar trebui să dureze circa un an şi jumătate.

Reforma începe prin evaluarea şi digitalizarea tuturor dosarelor de pensii, care vor sta la baza recalculării pensiilor, a adăugat ministrul. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va conţine o formulă ce va conţine indicatorii din dosarele reevaluate, a spus Turcan.În paralel, Ministerul Muncii lucrează la o nouă lege a pensiilor ”cu o formulă de calcul sustenabil”, care să înlocuiască legea 127 din 2019, promovată de PSD.

„Cheltuielile necesare în efortul de digitalizare şi recalculare a pensiilor vor fi decontate din PNRR (programul de relanzare finanţat de UE – n.red.), pentru că fac parte din reforma sistemului naţional de pensii”, a spus Turcan.

„Discuţiile le vom începe peste maximum o lună pe noul proiect de lege a pensiilor. Trebuie să aducă sustenabilitate în sistemul de pensii. Până acum bu s-a vorbit că legea 127 presupunea un efort bugetar pe care nici o economie în stadiul economiei româneşti nu şi-ar fi putut-o permite. Reforma trebuie să se fundamenteze pe contributivitate şi echitate”, a mai spus ministrul Muncii.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite