Angajaţii din bănci vor opt salarii compensatorii, în caz de concediere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Pandemia şi digitalizarea a determinat tot mai multe bănci să renunţe la o parte din salariaţi, închizând casierii şi chiar sucursale sau cerând angajaţilor să lucreze de acasă.

Ultimul astfel de exemplu a fost cel al Raiffeisen Bank, care a anunţat că va renunţa la casieriile sale din 17 ianuarie pentru IMM-uri şi de la 1 februarie pentru persoane fizice. „Banca va mai păstra casierii în câteva dintre unităţile sale, urmând ca doar în aceste agenţii să fie făcute operaţiuni cu numerar, în mod excepţional, pentru plata ratelor la credite”, preciza Raiffeisen.

Constantin Paraschiv, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Asigurări şi Bănci (FSAB), a declarat pentru Economica.net că Federaţia se află în negocieri pentru contractul colectiv de muncă la nivel de ramură. 

Deoarece sindicatele se aşteaptă ca în curând modelul Raiffeisen Bank, bancă fără casierii, să fie urmat şi de BCR şi BRD.

„Ne aşteptăm să urmeze restructurări în rândul băncilor. Părerea noastră este că programul de desfiinţare de agenţii bancare şi sistemul de digitalizare accelerată va continua. Mă aştept ca modelul implementat de Raiffeisen Bank care a desfiinţat casieriile din sucursalele băncii să fie urmat şi de alte bănci. Raiffeisen Bank a fost un model şi cred că, în curând, vor renunţa la casierii şi BCR şi BRD. De aceea, trebuie să găsim soluţii de protecţie pentru angajaţii băncilor”, a declarat Constantin Paraschiv.

Potrivit acestuia, zilele trecute au început deja negocierile dintre sindicate şi patronate pentru stabilirea unor noi condiţii ale contractului colectiv de muncă la nivel de ramură, principalele revendicări referindu-se la nivelul salariului minim în bănci, numărul salariilor compensatorii în caz de restructurare a reţelei băncii şi includerea condiţiilor de desfăşurare a telemuncii în cadrul contractului colectiv de muncă.

Principalele revendicări:

- creşterea salariului minim la nivel de ramură de la 2.500 lei brut la 3.500 lei brut

- creşterea numărului de salarii compensatorii de la 4 la 8

- includerea condiţiilor de efectuare a telemuncii în contractul colectiv de muncă

- angajaţii să beneficieze de plata cheltuielilor cu utilităţile (electricitate, gaze, internet etc), în valoare de cel puţin 200 de lei pe lună, precum şi cheltuielile legate de curierat

- venit suplimentar pentru acoperirea gradului de uzură a echipamentelor proprii folosite în interes de serviciu, venit care care se va negocia cu angajatorul.

Ce bănci au mai renunţat la casierii

ING Bank România este singura bancă care a renunţat definitiv la casierie în urmă cu ceva timp, mai exact în 2018.

Surse din piaţă au declarat pentru „Adevărul” că în contextul pandemiei, dar şi a trendului accelerat de digitalizare, nu este exclus ca şi alte instituţii bancare să ia această decizie în următoarea perioadă.

Ulterior, BCR a precizat pentru „Adevărul” că nu are ca scop închiderea casieriilor şi că a început strategia de digitalizare a interacţiunii cu clienţii în urmă cu patru ani, odată cu evoluţia aşteptărilor clienţilor şi a modului acestora de a se folosi de bani.

 „A urmat o transferare naturală a tranzacţiilor cu cash de la casieriile din unităţi spre operaţiunile online sau automatizate. Iar, în prezent, 37% din totalul unităţilor noastre sunt cashless, unde clienţii pot face tranzacţii cu numerar la echipamente de tip self-service.

Toate operaţiunile zilnice curente sunt disponibile în zona digitală, astfel încât în sucursale să putem oferi clienţilor sfaturi şi consiliere despre cum pot face alegeri financiare inteligente în viaţa lor. Iar pentru a putea ajuta clienţii să se adapteze la noile fluxuri digitale, colegii noştri oferă asistenţă în unităţi inclusiv pentru operaţiunile online.

Strategia de evoluţie spre zona digitală, prin care colegii devin consilieri pentru produse bancare mai complexe se întâmplă  în urma unor procese permante de training şi învăţare şi nu implică concedieri”, au afirmat reprezentanţii BCR

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite