ANALIZĂ Se inversează trendul în scădere al insolvenţelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se preconizează o extindere cu 3% a numărului de insolvenţe, cel puţin pentru 2020
Se preconizează o extindere cu 3% a numărului de insolvenţe, cel puţin pentru 2020

Insolvenţele vor creşte în 4 din 5 ţări în anul 2020, lucru care se va întâmpla şi în România, unde analiştii Euler Hermes prognozează că trendul de scădere al insolvenţelor se va inversa şi vom avea o creştere de 3%, după scăderi de până la 21%.

Falimentele globale sunt în continuă creştere, ceea ce implică riscuri la exporturi mai mari: aceasta este concluzia celui mai recent raport global de insolvenţă al companiei, care acoperă 44 de ţări şi 87% din PIB-ul global şi oferă ultima actualizare a Indicelui său Global de Insolvenţă. Insolvenţele comerciale au crescut cu +9% în 2019, în principal din cauza unei creşteri prelungite în China (+20%) şi, într-o măsură mai mică, a unei inversări a tendinţei în Europa de Vest (+2%) şi America de Nord (+3%).

Situaţia în România

„În România, ne aşteptăm ca panta descendentă a insolvenţelor din ultimii doi ani (-21,5% în 2019 /-8,8% în 2018) să-şi modifice sensul. Încetinirea creşterii economice în tandem cu cea manifestată la nivel global şi accentuarea dezechilibrelor la nivelul deficitului de cont curent şi al deficitului bugetar reprezintă motive de îngrijorare la nivel macroeconomic”, arată Indicele Global de Insolvenţă Euler Hermes.

În plan microeconomic, Euler Hermes constată o creştere a numărului de incidente de neplată la decontarea instrumentelor de plată. Aceasta trebuie coroborată cu o lărgire a termenelor de încasare raportată ori confirmată de companii din diverse sectoare mai ales în cel farmaceutic, distribuţie cu precădere non-alimentar, construcţii şi sectoarele aferente – metale, materiale de construcţii, agricultură.

În tot mai multe domenii se observă o subţiere generalizată a marjelor de profit fie din motivaţii de menţinere ori creştere a volumelor, fie din creşterea costurilor fixe.

Într-adevar, nu trebuie neglijat impactul asupra performanţei companiilor a unor factori independenţi de decidenţii interni, cum ar fi măsuri administrative sau reglementari ale Statului în domenii precum cel farmaceutic sau construcţii, dar şi perturbările induse de factori externi.

Departe de a se fi încheiat, procesul de adaptare a afacerilor europene la realităţile Brexit-ului s-a atenuat ca şi percepţie la nivelul companiilor. Cu impact major rămâne războiul comercial între Statele Unite ţi China, care afectează întreg comerţul mondial.

Nu în ultimul rând, recenta răspândire a coronavirusului şi măsurile extraordinare luate de combatere a expansiunii acestuia la scară largă deja tind să afecteze nu doar economia chineză, ci şi industriile conexe din alte ţări. În cazul României, impactul ar putea fi semnificativ în planul sectoarelor net importatoare de tehnologie şi produse folosite ca materie primă sau subansamble din China pentru produse finite sub marca proprie comerzializate pe teritoriul ţării noastre. Sistarea producţiei unor astfel de subansamble ar veni în principal din cauza restricţiilor de circulaţie a mărfurilor la extern.

„Cu toate acestea, deşi Euler Hermes preconizează o extindere a numărului de insolvenţe, cel puţin pentru 2020  estimează o creştere de doar 3%. Produsul intern brut, deşi într-un ritm mai lent s-ar înscrie pe o pantă ascendentă, iar rata creditelor neperformante a continuat să se îmbunătăţească în mod constant în anii post-criză. Nu neglijăm nici impactul pozitiv asupra veniturilor al unui an încărcat electoral, experienţele anterioare sugerând măsuri pro-ciclice de stimulare a economiei”, declară Mihai Alexandru Chipirliu, Head of Risk Analysis, Euler Hermes România.

Slăbiciune economică continuă, incertitudini politice şi sociale

Experţii  Euler Hermes consideră că această tendinţă îngrijorătoare se datorează combinării unui ritm economic scăzut pentru mai mult timp, în special în economiile avansate, în sectorul industrial, şi a efectelor întârziate ale conflictelor comerciale, incertitudinilor politice şi tensiunilor sociale.

În 2020, chiar dacă politicile monetare ar rămâne favorabile, acestea nu ar fi suficiente pentru a contrabalansa cererea mai mică, competiţia mai dură la nivelul preţurilor şi creşterea costurilor de producţie, în special a salariilor.

Riscurile la export sunt în creştere aproape peste tot

Drept urmare, insolvenţele ar trebui să crească din nou cu + 6% la nivel global anul acesta pentru a patra oară la rând, Asia având în continuare contribuţia principală (+ 8% an/an) în special din cauza Chinei (+10%) şi Indiei (+11%). În Europa de Vest, creşterea economică va rămâne sub pragul istoric, care stabilizează de obicei numărul de insolvenţe (+ 1,7%), ceea ce duce la o creştere în majoritatea ţărilor. Per ansamblu, patru din cinci ţări vor înregistra o creştere a insolvenţelor în 2020, cu Brazilia (-3% an/an) şi Franţa (0%) ca excepţii principale.

În 2019, creşterea generală a insolventelor fost mai mare, dar doar două din trei ţări au fost afectate de creşterea insolvenţelor. Aceasta înseamnă că riscurile la export sunt în creştere aproape peste tot: nu mai există niciun refugiu sigur nicăieri.

Efectele de domino ale insolvenţelor majore

Numărul insolvenţelor majore de la primul trimestru până la trimestru al treilea al anului 2019 a rămas relativ stabil de la an la an (249 insolvenţe majore), dar gravitatea acestora s-a înrăutăţit în ceea ce priveşte cifra de afaceri cumulată (de la +39,1 miliarde EUR la 145,2 miliarde de euro), ceea ce ar putea avea efecte de domino grave asupra furnizorilor de-a lungul lanţurilor de aprovizionare. Cu cât cifra de afaceri a candidaţilor la faliment este mai mare, cu atât mai mari sunt daunele aduse furnizorilor individuali.

Punctele fierbinţi au fost: construcţiile în Asia, energie şi retail în America de Nord, precum şi retail şi servicii în Europa de Vest.

„În general, această perspectivă asupra insolvenţei necesită o monitorizare atentă a disputelor comerciale şi a altor riscuri politice, întrucât nivelul volatilităţii economice va fi foarte ridicat pe tot parcursul anului 2020. Va fi necesară mai multă selectivitate şi acţiuni preventive de gestionare a creditului”, a spus Maxime Lemerle, Head of Sector and Insolvency Research Euler Hermes.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite