Analiză: Germania a economisit zeci de miliarde de euro din criza euro

0
0
Uniunea Europeană se confruntă de câţiva ani cu o criză a datoriilor suverane
Uniunea Europeană se confruntă de câţiva ani cu o criză a datoriilor suverane

Deşi statele nordice, precum Germania, Finlanda, Olanda şi Austria, se lamentează că sunt nevoite să salveze popoarele leneşe din sudul Uniunii Europene de la faliment, adevărul este că până acum contribuabilii nu pierdut nici măcar un eurocent.

Ba chiar, culmea, au economisit zeci de miliarde de euro din scăderea dobânzilor la titlurile de stat, pe măsură ce investitorii s-au îngrămădit să îşi ducă banii în zone considerate sigure. Astfel, în ciuda pompării a peste 400 de miliarde de euro, contribuabilii din statele nordice de fapt au beneficiat de criză.

Potrivit unui studiu, realizat de asiguratorul german Allianz, Germania a economisit 10,2 miliarde de euro în perioada 2010-2012 datorită scăderii costurilor de împrumutare, pe măsură ce dobânzile la bondurile pe 10 ani au scăzut de la 3,9% la 1,18%.

Un alt studiu, efectuat de Jens Boysen-Hogrefe, de la institutul economic IfW, spune că bugetul federal al Germaniei a economisit 8,6 miliarde de euro în 2011 datorită scăderii dobânzii de referinţă din partea Băncii Centrale Europene şi a percepţiei printre investitori că banii puşi în titluri germane sunt sunt siguri.

Economiile au crescut la 9,6 miliarde de euro în 2012 iar efectul de adăpost sigur va aduce singur 2 miliarde de euro în acest an, potrivit IfW.

Potrivit Allianz, dacă se pun la socoteală şi dobânzile scăzute pe care Germania le va plăti în anii următori, atunci economiile la bugetul german sunt estimate la 67 de miliarde de euro.

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite