ANALIZĂ Ce jonglerii fiscale mai face Guvernul. Războiul procentelor în reducerea TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Ponta se bucură de sprijinul PNL pentru reducerea TVA la 19%   FOTO Mediafax
Premierul Ponta se bucură de sprijinul PNL pentru reducerea TVA la 19%   FOTO Mediafax

În timp ce Comisia Europeană nu este de acord cu scăderea cotei generale TVA de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016 fără alte măsuri de compensare, premierul Victor Ponta anunţă o reducere şi mai mare, la 19%, măsura urmând să fie aplicată înainte de sfârşitul anului.

După ce autorităţile promiteau săptămâna trecută că noul Cod Fiscal nu va fi adoptat fără acordul Comisiei Europene, urmând ca reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20% să fie scoasă de pe listă, premierul Victor Ponta a revenit şi a plusat: TVA se reduce şi mai mult, la 19%, iar măsura va fi aplicată chiar înainte de 1 ianuarie 2016.

Delegaţia Comisiei Europene este prezentă de marţea trecută în România, negocierile fiind vitale pentru forma finală a Codului Fiscal. Acesta implică mai multe reduceri de taxe promise pentru anul 2016. În forma iniţială, Codul Fiscal prevedea reducerea TVA de la 24% la 20%, scăderea cu aproximativ 20% a accizelor la carburanţi, eliminarea taxei pe stâlp şi a impozitului pe dividende. Toate acestea ar duce deficitul bugetar la 3,5% din Produsul Intern Brut (PIB) în 2016, potrivit Comisiei Europene, în condiţiile în care ne-am angajat să avem un deficit structural de doar 1%, potrivit pactului fiscal.

În Senat, scăderea accizelor la combustibili a fost deja eliminată din proiect. De asemenea, renunţarea la impozitul pe dividende nu s-a mai realizat, fiind introdus un impozit de 5%, faţă de 16% cât este în prezent. În fine, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a sugerat că se poate renunţa şi la eliminarea taxei pe stâlp. Astfel, din eliminarea scăderii de accize Guvernul obţine 3 miliarde de lei, la care s-ar adăuga un miliard de lei din renunţarea la măsura de eliminare a taxei pe construcţii speciale.

Circul declaraţiilor

În ultimele zile, însă, tot mai mulţi oficiali au jonglat cu declaraţii privind reducerea TVA.

Deputatul PSD Aurelia Cristea a anunţat vineri că, pentru a fi în concordanţă cu cerinţele Comisiei Europene şi ale Fondului Monetar Internaţional (FMI), Codul Fiscal ar putea fi votat fără prevederea reducerii TVA de la 24% la 20%, iar Guvernul ar putea adopta cota de 20% prin ordonanţă de urgenţă la sfârşitul anului.

„Orice reducere poţi s-o faci şi la finalul anului şi să intre în vigoare de la 1 ianuarie, nu neapărat prin Codul Fiscal, dar important este să nu adaugi taxe, important e să poţi să reduci. Şi atunci e de urmărit şi fluxul de încasări bugetare. Eu am fost rezervată cu TVA-ul de 20% încă de la început s-o trecem de acum (în Codul Fiscal – n.r.), până nu vedem exact ce ne aduce septembrie, ce ne aduce noiembrie, să vedem cum arată bugetul“, a declarat Cristea, membru în Comisia de Buget-Finanţe a Camerei Deputaţilor.

Duminică seara, premierul Ponta a contrazis-o pe Cristea şi a anunţat, într-un mesaj pe Facebook, că miercuri va fi votat Codul Fiscal cu o reducere a TVA de la 24% la 19%, cât era până în 2010. „În această după-amiază m-au vizitat colegii mei Nicu Bănicioiu şi Eugen Teodorovici! Două lucruri extrem de importante pe care le-am discutat şi pentru care ne batem în zilele următoare: 1) miercuri, deputaţii Coaliţiei PSD-UNPR-ALDE vom vota pentru adoptarea Codului Fiscal în forma aprobată în Guvern cu o singură modificare - reducerea cotei standard de TVA să fie la 19 (nu 20%) - astfel închidem şi simbolic dezastrul produs în 2010.

Avem spaţiu fiscal bugetar predictibil şi asigurăm un important consens politic (PNL a anunţat că votează Codul dacă facem 19 în loc de 20). Am discutat şi este clar posibil ca reducerea TVA să intre în vigoare înainte de 1 ianuarie!“, a scris Ponta pe Facebook. 

Războiul procentelor

Fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu a anunţat că PNL va susţine amendamentele privind reducerea TVA de la 24% la 19%, dacă se dovedeşte că măsura este sustenabilă. El a recunoscut, însă, că delegaţia Comisiei Europene nu este de acord.

„Sunt o serie de amendamente la Codul Fiscal, şi acel amendament de reducere a TVA de la 24% la 19% începând cu 1 ianuarie 2016 depus de către PNL. După ce a fost finalizat, înainte de votul final (în Comisia Buget-Finanţe - n.r.), a fost trimis la Ministerul Finanţelor să fie discutat cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Am înţeles, din discuţiile cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe, că FMI şi CE nu sunt de acord cu reducerea TVA de la 1 ianuarie şi chiar au ameninţat că vor pleca, fără scrisoare de intenţie, aşa că acordul este în aer“, a afirmat Ialomiţianu. El a adăugat că reprezentanţii CE şi FMI au solicitat Comisiei de Buget-Finanţe la vizita din luna mai să nu voteze Codul Fiscal prezentat de Guvern, întrucât situaţia încasărilor nu este bună, iar afirmaţiile premierului nu sunt adevărate.

Gaură de 12 miliarde de lei

Reducerea cotei generale de TVA la 19% va avea un impact bugetar de 12 miliarde de lei în 2016, a declarat, pentru „Adevărul“, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. „Nu poţi să reduci în acelaşi timp toate taxele şi impozitele pentru că nu avem spaţiu fiscal. De la bun început era clar că nu poţi implementa toate măsurile. Iar cele pe care le poţi implementa trebuie compensate cu alte măsuri, fie la venituri, fie la cheltuieli. (…) Este absolut clar că pentru a face această reducere a cotei de TVA trebuie venit cu o listă concretă de măsuri“, a afirmat Dumitru. 

El a arătat că anul trecut ponderea colectării TVA în PIB a fost de 7,8%, în condiţiile în care în 2013 fusese 8,3% din PIB, iar consumul a crescut cu 4,6% în termeni reali. 

Reduceri de TVA şi la cărţi, case şi apă

Pe lângă scăderea cotei generale de TVA, autorităţile au promis reducerea acesteia şi la o serie de alte categorii. Comisia de Buget-Finanţe din Camera Deputaţilor a votat săptămâna trecută introducerea cotei reduse de TVA de 5% pentru manuale şcolare, ziare şi reviste, cărţi, acces în muzee, grădini zoologice, evenimente sportive, cinematografe şi târguri sau expoziţii.

De asemenea, o taxă pe valoarea adăugată de 5% va fi aplicată şi pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 metri de pătraţi, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare nu depăşeşte suma de 450.000 lei, achiziţionate de orice persoană necăsătorită sau familie. Cota s-ar aplica numai în cazul locuinţelor care pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 de metri pătraţi. Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%.

În fine, Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, a anunţat recent că doreşte ca din 2016 să intre în vigoare şi reducerea TVA la apă de la 24% la 9%, atât pentru populaţie, cât şi pentru industrie. Măsura ar avea un impact de 1,8 miliarde de lei pe an.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite