ANAF începe controale la comercianţii care trebuiau să instaleze casele de marcat electronice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nerespectarea obligaţiei de a asigura conectarea la distanţă a AMEF, în 
vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, constituie contravenţie.
Nerespectarea obligaţiei de a asigura conectarea la distanţă a AMEF, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, constituie contravenţie.

Inspectorii antifraudă din cadrul ANAF vor începe controale la operatorii economici care trebuiau să îşi instaleze casele de marcat electronice, potrivit unei informări emisă de Fisc.

Având în vedere termenele limită de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la  sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al  ANAF stabilite prin OpANAF nr. 435/2021 , Agenţia Naţională de Administrare Fiscală informează operatorii economici care au obligaţia  utilizării AMEF conform art. 1 alin. 1 din O.U.G. nr. 28/1999 ,  că  în perioada imediat următoare, structurile abilitate de control, în special Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, vor întreprinde acţiuni de verificare cu privire la îndeplinirea obligaţiei de a asigura conectarea la distanţă a AMEF în vederea transmiterii de date fiscale, prevăzute la art. 3^1 alin. (4) din O.U.G. nr. 28/1999, pentru operatorii economici al căror termen limită de conectare a AMEF a ajuns la scadenţă.

De asemenea, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală atrage atenţia operatorilor economici încadraţi în categoria contribuabililor mici şi mijlocii asupra termenului scurt, mai puţin de 60 de zile, până la care îşi mai pot îndeplini obligaţia de conectare a AMEF la  sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al  ANAF, conform prevederilor art. 3 alin (1) lit.b) din OpANAF nr. 435/25.03.2021.

Prin excepţie, potrivit art. 3 alin. (2) din OpANAF nr.435/25.03.2021, operatorii economici care utilizează aparate de marcat electronice fiscale instalate în zone nedeservite de reţele de comunicaţii electronice au obligaţia completării şi transmiterii unei declaraţii pe propria răspundere (Formularul F4110), prevăzută în Anexa nr. 2 la ordinul menţionat.

Nerespectarea obligaţiei de a asigura conectarea la distanţă a AMEF, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 8.000 la 10.000 lei, în conformitate cu prevederile art. 10 lit. ff), coroborate cu prevederile art. 11 alin. (1)  lit. j), din O.U.G. nr. 28/1999.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite