ANAF a descoperit peste 20.000 de persoane care închiriază în regim hotelier fără a declara veniturile
0Inspectorii antifraudă au descoperit în urma verificărilor peste 20.000 de persoane care au obținut venituri de pe platformele online de rezervări, dar nu le-au declarat.

Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, inspectorii antifraudă au descoperit aproximativ 23 de mii de persoane fizice care au obținut bani de pe urma turiștilor. În unele cazuri, au fost venituri de peste 100.000 lei.
Spre finalul anului trecut, inspectorii ANAF anunțau că au verificat 436 de persoane fizice care și-au închiriat locuința în scop turistic, dar nu și-au declarat veniturile. Doar pentru aceste cazuri, Fiscul a descoperit încasări ilegale de peste 92 de milioane de lei, dar nu se știe însă câți bani cash au fost primiți de la turiști, informează Protv.
Potrivit datelor oficiale, numărul apartamentelor și camerelor închiriate în regim hotelier atât de persoane fizice, cât și juridice depășește 14.000 de unități turistice clasificate. Însă, pe lângă acestea, există alte câteva mii nedeclarate, cele mai multe dintre ele fiind pe litoral, în zonele turistice şi în oraşele mari.
Este dificil de apreciat câţi proprietari îşi închiriază, de fapt, locuinţele în scop turist fără a-şi declara veniturile, pentru că multe dintre oferte apar pe pe site-urile de vânzări sau pe grupurile de pe rețelele sociale.
Potrivit unei directive europene, platformele care închiriază vor fi obligate să raporteze veniturile înregistrate de utilizatori. În paralel, anunțurile cu apartamentele care nu sunt înregistrate oficial ar putea fi interzise.
„Platformele au stele pentru cele clasificate și pătrățele pentru cele neclasificate. (...) Alegem întotdeauna locațiile care au stele trecute în dreptul numelui, nu pătrățele sau cerculețe sau orice altă formă geometrică. (...) Turistul trebuie să ceară bon fiscal sau factură. (...) El trebuie să întrebe ce clasificare au. Una este să te duci la un hotel de o stea și alta să te duci la unul de trei stele. O stea înseamnă că poți să stai cu proprietarul în casă, deja la trei stele ești singur – ai locul tău unde poți să te desfășori”, recomandă Dan Anghelescu, specialist turism.
De asemenea, se recomandă verificarea locuințele și pe platforma situr.gov.ro, unde se pot depune și sesizări online. De la începutul anului au fost verificate în jur de 1.700 de unități de cazare, iar 14% funcționau fără clasificare, astfel că au fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ 360.000 de lei.
Închirierea unei locuinţe fără forme legale este riscantă şi pentru proprietar şi pentru turist, mai spune Dan Anghelescu.
„În cazul în care un turist îi distruge locația sau nu mai vrea să iasă din locația aia, legal nu poate să îi facă nimic. (...) Pe de altă parte, turistul nu are siguranța confortului pentru că nu întotdeauna proprietarii oferă minimul necesar. (...) Când ajungi acolo, găsești cu totul altceva, nu poți să faci absolut nimic”, a explicat el.
Cum înregistrezi în 2025 un contract de închiriere
Persoanele fizice care obțin venituri din chirii trebuie să respecte, în 2025, reguli ușor schimbate, potrivit modificărilor anunțate recent de ANAF.
Cineva arată unde trebuie semnat un contract
Regulile privind înregistrarea contractelor de închiriere la ANAF s-au modificat puțin
ANAF a modificat recent procedura de înregistrare a contractelor de locaţiune, inclusiv în privința termenului în care trebuie depuse documentul la Fisc.
Astfel, termenul de 15 zile a fost prelungit la 30 de zile, după cum urmează:
Proprietarul imobilului dat spre închiriere este obligat ca, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, să depună la organul fiscal competent formularul „Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune”, însoţit de o copie a contractului de închiriere.
Contribuabilii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare și cele din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, au obligaţia înregistrării la organul fiscal a contractului încheiat între părţi, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea sau de la producerea modificării acestuia.
În acest scop va fi utilizat formularul electronic 168 - Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune.
Cererea, însoțită de copia contractului de închiriere, se depune direct la registratura organului fiscal, prin poștă cu confirmare de primire sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță (SPV, E-guvernare cu semnatura electronică).
Mențiunile privind modificarea sau încetarea contractului de închiriere se declară prin completarea și depunerea cererii, având bifată în formular căsuța "Modificare" sau "Încetare", după caz, însoțită de documentele justificative.