Amprenta fraudei asupra mediului de business, discutată la primul eveniment dedicat combaterii fraudei corporate din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Porceanu, CEO şi fondator SPIA România.
Marius Porceanu, CEO şi fondator SPIA România.

Cât de mult îşi pune frauda amprenta asupra mediului de business din România; cum poate fi prevenită frauda ocupaţională, comisă de proprii angajaţi; ce e în mintea unui fraudator de profesie, dar şi ce înseamnă o investigaţie sub acoperire; acestea sunt principalele teme ce vor fi analizate de profesionişti, în cadrul FRAUD SUMMIT by SPIA, primul eveniment dedicat combaterii fraudei corporate din România.

SPIA România, liderul noi generaţii de investigatori privaţi, alături de act Botezatu Estrade Partners, organizează la Bucureşti, în data de 27 mai, prima ediţie a FRAUD SUMMIT by SPIA, cu scopul de a creşte nivelul de conştientizare asupra riscului iminent şi efectelor fraudei în mediul de business, dar şi pentru a face cunoscute soluţii care ajută nu doar la prevenirea şi limitarea fenomenului, ci şi la reducerea pierderilor financiare ale companiilor.

Frauda este un fenomen ce afectează vieţile tuturor, nu este ceva ce se întâmplă doar altora sau doar celor bogaţi. Face parte din realitatea cotidiană, chiar dacă nu vorbim despre ea şi, din păcate, statisticile arată că este un fenomen aflat pe o tendinţă ascendentă. Un studiu dedicat, realizat de PwC, arată că, în ultimii 2 ani, una din două companii s-a confruntat cu fenomenul fraudei, al doilea cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Una dintre cauze este tocmai problema păstrării tăcerii asupra fenomenului, iar noi ne propunem să facem primul pas pentru schimbare. Ca lider al noii generaţii de investigatori, intenţionăm să înlăturăm percepţia negativă, vorbind deschis despre fraudă – de la prevenţie la destructurare. Printr-un efort comun de conştientizare, vom reuşi să protejăm mai bine interesele companiei şi ale stakeholder-ilor”, a declarat Marius Porceanu, CEO şi fondator SPIA România.  

La primul Summit antifraudă organizat în România, reprezentanţi de top din industrii şi companii care au reuşit să limiteze fenomenul fraudei, dar şi specialişti în prevenţie, identificare și destructurare a grupurilor ilicite, alături de reprezentanți ai autorităților și ai asociațiilor de profil vor discuta deschis despre frauda în energie şi asigurări, frauda corporate şi cybersecurity – cele mai expuse sectoare economice. Un investigator sub acoperire va prezenta, sub protecţia anonimatului, un studiu de caz, iar un psiholog specializat în negociere din cadrul IGPR va explica mecanismele psihologice care transformă un angajat sau manager în fraudator, dar şi implicaţiile prezenţei unui fraudator în companie sau efectele asupra organizaţiei, în urma unei fraude. Tehnologia blockchain şi riscurile de fraudă generate de criptomonede vor fi, de asemenea, discutate la primul FRAUD SUMMIT de la Bucureşti.

Fenomenul fraudei în România nu este unul nou. Ce este nou, în schimb, este faptul că, atunci când anchetează o companie, organele de urmărire penală analizează mecanismele de prevenţie penală şi modul în care acestea au fost implementate intern. Cu toate acestea, mediul de business din România nu este integral aliniat la standardele de combatere a fraudei din statele vestice. FRAUD SUMMIT by SPIA îşi propune să schimbe asta, iar noi, act Botezatu Estrade Partners, suntem nerăbdători să împărtăşim din experienţa noastră practică, pe 27 mai, alături de profesionişti, reprezentanţi ai unor companii care au înţeles că detecţia, prevenirea şi reacţia sunt cei trei paşi pentru un mediu de business sănătos”, a declarat Ştefan Botezatu, Managing Partner act Botezatu Estrade Partners, partener principal al FRAUD SUMMIT by SPIA.

Printre speakerii prezenţi la primul Summit antifraudă din România se numără:

 • Dan Cîmpean – Director General CERT-RO, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică
 • Teodora Stoian, consilier Ministerul Justiţiei
 • Robert Whitaker – Chief Operation Officer, Blockchain Intelligence Group
 • Nicoleta Mehlsen - Vicepreşedinte APCF, Asociaţia pentru Prevenirea şi Combaterea Fraudelor România
 • Dan Rusu – Preşedinte World Association of Detectives
 • Adrian Dragomir – Fondator Termene.ro şi consultant de business
 • Amalia Gogoci – Managing Associate, act Botezatu Estrade Partners
 • Andrei Croitoru - Managing Associate, act Botezatu Estrade Partners
 •  Adrian Şandru - Associate, act Botezatu Estrade Partners
 • Alexandru Bălan – Chief Security Researcher, Bitdefender
 • Gheorghe Chera - Director Direcţie CPT, Distribuţie Energie Oltenia
 • Mihai Popa, Director Corporate Legal Department E.ON România
 • Cătălin Bogatu - Head of Investigations Unit, E.ON România
 • George Enescu – Head of Security Operations, Enel România
 • Melania Korner - Director Daune Imperial Claims şi corespondent Carte Verde
 • Investigator privat sub acoperire
 • Roxana Hurducaş – Head of Marketing & Communication, SPIA
 • Ionuţ Neacşu – Psiholog IGPR şi negociator în situaţii de criză

Joi,  27 mai, începând cu ora 09:00 (EEST), FRAUD SUMMIT by SPIA este filmat şi transmis LIVE de pe scena Le Chateau Bucureşti, avându-l în rol de gazdă şi moderator pe Marian Hurducaş, fost jurnalist, specialist în comunicare & expert în digital.

Accesul la eveniment este gratuit şi se face pe bază de înregistrare, aici: www.fraudsummit.ro.

Liderul noii generaţii de investigatori privaţi din România, SPIA – Secret Private Investigations Agency, are o vastă experienţă în investigaţii antifraudă şi supraveghere privată, atât în plan preventiv, prin identificarea imediată a factorilor generatori de risc, cât şi în plan ofensiv, prin intervenţia efectivă şi destructurarea grupurilor ilicite identificate. 

Peste 80 de membri ai echipei, angajaţi şi colaboratori din toată ţara, cu atestat şi specializare în investigaţii informative şi supravegheri operative, deservesc companii multinaţionale din domenii variate, precum asigurări, energie, agricultură, imobiliare şi investiţii.

Fondată în 2012 cu capital integral românesc, compania a evoluat constant şi s-a dezvoltat nu doar din punct de vedere al numărului de angajaţi sau al speţelor soluţionate cu succes, ci şi în ceea ce priveşte specializările şi certificările obţinute. 

Metodele de lucru şi echipamentele utilizate respectă cu stricteţe standarde internaţionale de calitate, compania având implementate norme privind managementul calităţii (ISO 9001), securitatea informaţiilor (ISO 27001), managementul mediului (ISO 14001) şi managementul sănătăţii şi al securităţii în muncă (ISO 45001). 

Aflată pe un trend ascendent încă de la înfiinţare, SPIA a obţinut locul I şi II în Topul Naţional al Firmelor la categoria Servicii, Activităţi de Investigaţie, oferit de Topul Naţional al Firmelor în 2016, 2019 şi 2020, şi locul II la în Topul Firmelor la categoria Servicii, Activităţi de Investigaţie, oferit de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri