Alişer Usmanov, cel mai bogat rus, şi-a vândut ultimele acţiunile Facebook cu 530 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alişer Usmanov, cel mai bogat rus, a câştigat 1,7 miliarde de dolari din investiţia în Facebook
Alişer Usmanov, cel mai bogat rus, a câştigat 1,7 miliarde de dolari din investiţia în Facebook

Oligarhul rus Alişer Usmanov a renunţat complet la participaţia deţinută în cadrul Facebook Inc. Cel mai bogat rus investise în companie încă dinainte ca aceasta să fie listată la bursă. Usmanov a câştigat peste 1,7 de milioane de dolari din tranzacţie.

Usmanov, cu o avere estimată la 17,6 miliarde de dolari, este cel mai bogat rus şi totodată cel mai bogat cetăţean britanic. În 2009, oligarhul care s-a îmbogăţit de pe urma afacerilor cu oţel şi din domeniul telecomunicaţiilor , a cumpărat pentru 200 de milioane de dolari o participaţie de 10% în cadrul companiei Facebook. Atunci, valoarea de piaţă a companiei era estimată la 10 miliarde de dolari. Astăzi, valoarea Facebook a crescut la 102 miliarde de dolari.

Oligarhul rus a început să vândă treptat acţiunile pe care le deţinea, câştigând în total 1,7 miliarde de dolari, potrivit estimărilor. Ultimul pachet de acţiuni, vândut astăzi, i-a adus alte 528 milioane de dolari. 

De la începutul acestui an, valoarea acţiunilor Facebook a crescut cu 57%, iar acum se tranzacţionează cu peste 38 de dolari per titlu (preţul atins la oferta publică iniţială de acţiuni a companiei, din mai 2012). 

Tranzacţia din 2009 dintre Usmanov şi Facebook s-a realizat prin compania Digital Sky Technologies (DST) din Rusia, controlată de Usmanov, care devenea astfel unul dintre principalii acţionari Facebook. Mark Zuckerberg, fondatorul şi preşedintele companiei, este principalul său acţionar, cu o participaţie de 24%. 

Alături de el, cofondatorii Eduardo Saverin şi Dustin Moscowitz se numărau printre principalii acţionari, cu participaţii de 5%, respectiv 6%. Locul al doilea era împărţit de fondul de investiţii Accel Partners, cu 10%, şi de DST, cu alte zece procente. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite