Investitorii, cu ochii pe alegerile din SUA. Care sunt riscurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În administrații, cancelarii și pe burse, deja se fac calcule și se pregătesc scenarii pentru a întâmpina orice schimbare pe care o vor aduce alegerile americane din 5 noiembrie.

Globul pământesc pe care sunt puse steagurile țărilor, înconjurat de fișicuri de monede
Investitorii privesc cu atenție spre alegerile din SUA

Conform estimărilor, este foarte probabilă o „revanșă” a rundei din 2020, când Donald Trump a pierdut alegerile în fața lui Joe Biden. La acea vreme, rezultatul a fost contestat de Trump, iar după scrutin, a urmat o perioadă de instabilitate, cu evenimente fără precedent în Congres și o serie de acțiuni juridice, subliniază Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.

Până acum, toate acțiunile care s-au dovedit a fi în defavoarea fostului președinte nu au împiedicat în niciun fel cursa pentru nominalizarea lui drept candidat, însă pe 8 februarie este așteptat deznodământul. Curtea Supremă de Justiție va veni cu un verdict important privind dreptul lui Trump de a fi inclus pe buletinele de vot la alegerile primare (pentru stabilirea candidatului republican) în Colorado. Cu o popularitate afectată de inflația post-pandemică și de politici permisive în privința imigrației, actualul președinte Joe Biden este în defensivă. Sondajele de opinie indică șanse relativ ridicate pentru Trump. Încă prematură o concluzie, mai ales pentru că situația se poate schimba până în noiembrie – inclusiv în privința candidaților desemnați de ambele partide. Unul dintre contra-argumentele invocate pentru ambele tabere are legătură cu vârsta înaintată a candidaților.

În 2016, desemnarea lui Trump a scris o pagină de istorie bursieră: prima reacție a fost una de pesimism, dar scăderile masive de pe burse au oferit o ocazie de a cumpăra, piața recuperând ulterior. Au urmat luni de creștere - până la finele anului, avansul a fost de 5,6%, iar după 12 luni de la alegeri, acesta a fost de 21,6%. Investitorii și mediul de afaceri au salutat politicile construite în favoarea piețelor, debirocratizarea și reducerile de taxe. În paralel, aceștia au criticat modul în care a fost gestionată pandemia, creșterea inechității, barierele vamale noi și incertitudinea în privința relațiilor internaționale”, a explicat Claudiu Cazacu.

Alegerile din SUA, impact și asupra politicilor de apărare din lume

Impactul alegerilor de anul acesta asupra piețelor nu va fi doar economic. De exemplu, în Europa, statele încearcă să se pregătească pentru o eventuală cooperare diferită sub umbrela NATO, dacă va exista o victorie pentru Donald Trump. Multe state deja își majorează bugetele de apărare și plănuiesc noi moduri de cooperare. În același timp, SUA obțin o implicare suplimentară a partenerilor europeni, cu mai multe investiții de apărare în urma temerilor privind diluarea Alianței. Astfel, indirect, se eliberează din presiunea alocării resurselor pentru alte operațiuni, însă diminuând costul sprijinului pentru Europa, ar face ca scenariul ajutorului SUA să devină, în cele din urmă, mai probabil. Senatul a făcut deja mișcări în avans, astfel încât SUA să nu poată ieși din NATO prin simpla decizie a președintelui, dar tema este una complexă, iar procesul va fi anevoios și complicat.

Potrivit lui Claudiu Cazacu, statisticile pe bursă se arată de partea optimiștilor: în medie, în ultimii 80 de ani, S&P500 a postat un avans de 15,5% atunci când un președinte candidează pentru al doilea mandat consecutiv, așa cum se va întâmpla anul acesta. Totodată, un alt fenomen statistic a fost validat: anul de dinaintea alegerilor tinde să fie un an bun, aspect confirmat deja în 2023, când S&P a marcat un plus de 24,2%.

Totuși, alte statistici nu au fost pentru moment validate clar: dacă în primele 3 luni ale anului electoral, de obicei piețele erau foarte volatile, fără o direcție clară, până acum S&P a înregistrat mai multe vârfuri record, iar Nasdaq 100 a câștigat deja aproape 7%. Economia americană a sfidat până acum estimările rezervate și a fost susținută de piața muncii puternică și de tendința de «liniștire» a inflației. Pe de altă parte, în ciuda unor runde de escaladare a situației din Orientul Mijlociu, petrolul a rămas sub 80 - 85 dolari (Brent) evitând, pentru moment, o creștere agresivă, cu toate că riscurile de ajustare ascendentă par a fi în creștere”, arată consultantul de strategie din cadrul XTB.

Administrația Biden a susținut reducerea costurilor medicamentelor cu rețetă și a propus un pachet legislativ amplu în favoarea energiilor regenerabile. În linii mari, un nou mandat al lui Joe Biden ar fi perceput ca fiind mai puțin restrictiv în privința deficitului public, însă diferențele vor fi vizibile mai degrabă în privința orientării cheltuielilor, decât a volumului brut al acestora. Mai multă transparență în privința politicilor care pot afecta sectoare-cheie (sănătate, energie clasică și regenerabilă sau private equity) ar putea veni abia în lunile următoare. O victorie republicană ar putea fi văzută drept favorabilă sectorului de petrol și gaze și mai puțin benefică energiei regenerabile. Este deja cunoscut faptul că sentimentul pozitiv generat de o bursă în creștere influențează electoratul, însă Donald Trump a încercat să treacă în contul lui o victorie, declarând că avansul din piața de capital ar fi venit pe seama așteptărilor că el va prelua din nou Casa Albă. Totuși, piețele în creștere acționează, alături de piața muncii, în favoarea lui Joe Biden. Transformări generate de situația din Orientul Mijlociu, întârzieri pe lanțurile de aprovizionare și un nou salt al costului cu energia ar putea, însă, opera în defavoarea președintelui democrat.

Alegerile sunt încă departe, dar lunile următoare vor împinge și mai mult această temă pe agenda discuțiilor purtate de investitori, iar volatilitatea ar putea crește. Alocarea sectorială ar putea avea de câștigat în detrimentul valului pro-tehnologie și pro-creștere din prezent. Cu un Congres împărțit între democrați și republicani, un detur major de la linia actuală de politici publice nu va fi ușor de realizat într-un timp scurt, ceea ce ar putea fi pe placul investitorilor. Nu este exclus însă, ca în pregătire, perioadele februarie-martie și septembrie-octombrie să ofere un nivel de volatilitate sensibil mai ridicat decât în ultimele luni”, arată Claudiu Cazacu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite