AIE prezice o reducere a producției de petrol în Rusia cu 1 milion de barili pe zi în 2023

0
Publicat:

Directorul agenției, Fatih Birol, a declarat că pe piețele petroliere se așteaptă o mai mare volatilitate.

Fatih Birol. Foto: Arhiva Adevărul
Fatih Birol. Foto: Arhiva Adevărul

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) se așteaptă ca producția rusească de petrol să scadă cu 1 milion de barili pe zi (bpd) în 2023. Directorul AIE, Fatih Birol, a anunțat acest lucru marți, la un seminar la Centrul de Studii Strategice și Internaționale din Washington.

Credem că producția de petrol din Rusia va scădea cu aproape 1 milion bpd în următoarele trimestre”, a spus el. În acest sens, a continuat șeful agenției, pe piețele petroliere este așteptată o mai mare volatilitate. El a numit perspectivele producției de petrol în Rusia punctul cheie al situației de pe această piață, iar redresarea economiei chineze va avea și un impact asupra stării acesteia.

Este extrem de important ce consecințe va avea redresarea economică a Chinei pe piețele de petrol și gaze naturale. Anul trecut, consumul intern de petrol și gaze din China a scăzut pentru prima dată în 40 de ani. Nu am văzut niciodată asta. Să nu uităm că China este cel mai mare importator de petrol din lume și cel mai mare importator de GNL”, a spus Birol. Dacă economia chineză își revine într-un ritm semnificativ, a continuat el, „acest lucru ar putea pune presiune, în primul rând, pe piețele petroliere”. Șeful AIE a adăugat că se așteaptă la o creștere a producției de petrol în Statele Unite cu aproximativ 1 milion bpd.

După cum a raportat Rosstat săptămâna trecută, în ianuarie-noiembrie 2022, Rusia a produs 487,8 milioane de tone de petrol, ceea ce este cu 2,2% mai mult decât în ​​aceeași perioadă din 2021. Totodată, în noiembrie, producția de petrol în termeni anuali nu s-a modificat și a ajuns la 44,6 milioane de tone. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite