Agențiile de turism cer MAE să folosească un ton mai echilibrat când emite avertismente

0
Publicat:

Agențiile de turism afiliate ANAT cer MAE să folosească un ton mai echilibrat când emite avertismente, argumentând că turiștii intră în panică și renunță să mai călătorească.

Rachete lansate în războiul din Israel
ANAT cere MAE să folosească un ton mai echilibrat când emite avertismente de călătorie

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) își exprimă îngrijorarea față de impactul semnificativ avut asupra turiștilor români de către avertismentele de călătorie emise de Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Numeroase destinații turistice de prestigiu, căutate de către turiștii din întreaga lume, se confruntă cu avertismente cu caracter general, creând o stare de panică în rândul călătorilor și determinând anulări sau renunțări la rezervări din partea turiștilor români. Din păcate, această situație nu este una nouă.

În special, observăm că destinații precum Thailanda, Maldive, Vietnam, Malaezia sau Indonezia, din regiunea Extremului Orient și Oceanul Indian, se confruntă cu avertismente persistente legate de pandemia de COVID-19 sau de alte riscuri. Aceste țări, care reprezintă destinații de top pentru turiștii români și internaționali, sunt afectate de aceste avertismente, cu consecințe directe asupra agențiilor de turism și a turiștilor.

De asemenea, constatăm cu îngrijorare că țări populare precum Mexic și Franța sunt supuse unor avertismente de siguranță, afectând astfel fluxul normal de călători către aceste destinații populare.

Avertismentele Ministerului Afacerilor Externe au, în primul rând, un impact semnificativ asupra clienților, cărora li se induc temeri exagerate menite să îi determine să anuleze deplasarea sau să renunțe la ea, apoi asupra agențiilor de turism. Este suficient să menționăm că în destinațiile respective fenomenul turistic se desfășoară normal, iar alte state sau piețe turistice nu și-au speriat cetățenii. Avioanele zboară iar hotelurile au grad bun de ocupare”, subliniază Dumitru Luca, președintele ANAT.

ANAT subliniază că aceste avertismente generalizate au un impact asupra agențiilor de turism, care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza anulărilor și a renunțărilor la rezervări. Sunt touroperatori care se confruntă cu pierderi de zeci de mii de euro din cauza anulărilor unor grupuri către destinații cu avertisment din partea MAE. Din nefericire companiile aeriene partenere, în multe cazuri, nu adoptă politici flexibile, refuzând reprogramările și generând costuri substanțiale pentru agenții și turiștii afectați.

Asociația Națională a Agențiilor de Turism solicită MAE să „adopte o abordare mai echilibrată și specifică în emiterea avertismentelor de călătorie. Încurajăm colaborarea dintre autorități și industria turismului pentru a evalua mai atent riscurile reale și pentru a evita emiteri generale care pot afecta negativ industria noastră”.

„ANAT semnalează o nepotrivire între tonul MAE, care provoacă îngrijorări care sunt luate foarte în serios având în vedere calitatea oficială a MAE, și realitatea din călătoriile internaționale. Una e să călătorești cu “atenție”, alta este să renunți la călătorie. Fiecare destinație are, până la urmă, propriile reguli care trebuie respectate și propriile riscuri.

Totodată, ANAT îndeamnă companiile aeriene – parteneri tradiționali ai agențiilor de turism – să adopte politici flexibile în aceste situații excepționale și să găsească soluții juste pentru reprogramarea sau rambursarea biletelor de călătorie în contextul avertismentelor de călătorie”.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite