AFM demarează a treia sesiune de finanțare a programului „Prima conectare” în decembrie

0
Publicat:

Administrația Fondului de Mediu (AFM)  a anunțat că cea de-a treia rundă de atragere de fonduri din cadrul programului „Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare” cu bugetul de 656,6 milioane de lei din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), va debuta pe data de 4 decembrie.

robinet cu apă curentă
AFM demarează a treia sesiune de finanțare a programului „Prima conectare” Foto: Shutterstock

Potrvit informațiilor publicate de către AFM, noua sesiune este programată a se încheia pe 9 februarie 2024 sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanţare.

Potrivit sursei citate, înscrierile se realizează în baza Ghidului specific, iar măsura vizează sprijinirea familiilor şi persoanelor singure cu venituri reduse (care au media veniturilor băneşti nete lunare sub salariul minim brut pe ţară garantat la plată/membru de familie) pentru plata cheltuielilor de branşare/racordare la sistemul public de alimentare cu apă şi/sau de canalizare.

Cererile de finanţare se transmit la AFM prin aplicaţia informatică destinată programului care este disponibilă pe site-ul instituţiei.

Solicitanţii care pot depune cereri de finanţare sunt operatorii de servicii de utilităţi publice/operatorii regionali de servicii de utilităţi publice din sectorul de apă/apă uzată, cum sunt definiţi la în conţinutul Legii 51/2006 a serviciilor comunitare de utilităţi publice.

„Pe lângă celelalte criterii de eligibilitate aplicabile, aceştia sunt eligibili sub condiţia încheierii de parteneriate (în calitate de Lideri), cu UAT sau cu ADI”, menţionează instituţia.

Suma alocată sesiunii de finanţare este de 653.631.300 lei, cu TVA inclusă.

Conform cerinţelor, valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar de cel mult 1.900 euro/gospodărie racordată şi/sau branşată la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare, fără TVA. Rata de finanţare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului (fără TVA). 

Programul încurajează conectarea cetățenilor la apă curentă și canalizare

Doar 60% dintre români erau conectați la sistemele de canalizare anul trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate la sfârșitul lunii iunie. 

Mai exact, aproape 11,28 milioane de locuitori aveau locuinţele conectate la sistemele de canalizare în 2022, reprezentând 59,2% din populaţia rezidentă a României, cu 264.473 persoane mai mult decât în anul 2021.

În ceea ce priveşte epurarea apelor uzate, populaţia conectată la sistemele de canalizare prevăzute cu staţii de epurare a fost de 11,06 milioane persoane, reprezentând 58,1% din populaţia rezidentă a ţării, cu 269.782 persoane mai mult decât în anul 2021.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite