Programul Prima Conectare, prelungit: de ce sumă se poate beneficia pentru conectarea la apă și canalizare

0
Publicat:

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a hotărât, miercuri, să prelungească a doua rundă de atragere de fonduri în cadrul Programului ,,Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și canalizare” finanțat din PNRR.

AFM prelungeşte programul Prima Conectare, Foto: Arhivă Adevărul
AFM prelungeşte programul Prima Conectare, Foto: Arhivă Adevărul

Noul termen este data de 26 iulie 2023, până la ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanțare, subliniază sursa citată.

Înscrierile se realizează în baza Ghidului specific — Condiții de accesare a fondurilor europene aferente Planului național de redresare și reziliență, componenta C1 — Managementul apei, investiția 3. Sprijinirea conectării populației cu venituri mici la rețelele de alimentare cu apă și canalizare existente, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr. 2.605/2022, disponibil pe site-ul AFM.

Cererile de finanțare se transmit la AFM prin aplicația informatică destinată programului care este disponibilă pe site-ul instituției, www.afm.ro.

Ce presupune programul

Măsura vizează sprijinirea familiilor și persoanelor singure cu venituri reduse (care au media veniturilor bănești nete lunare sub salariul minim brut pe țară garantat la plată pe membru de familie) pentru plata cheltuielilor de branșare/racordare la sistemul public de alimentare cu apă și/sau de canalizare.

Solicitanții care pot depune cereri de finanțare sunt Operatorii de servicii de utilități publice/operatorii regionali de servicii de utilități publice din sectorul de apă/apă uzată, astfel cum sunt definiți la art. 2 lit. g) și h) din Legea 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Ce condiţii trebuie îndeplinite

Pe lângă celelate criterii de eligibilitate aplicabile, solicitanţii sunt eligibili sub condiția încheierii de parteneriate (în calitate de Lideri), cu UAT sau cu ADI.

Suma alocată sesiunii de finanțare este de 747.350.000 lei, valoare fără TVA, respectiv 889.346.500 lei,valoare cu TVA.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar de cel mult 1.900 euro/gospodărie racordată și/sau branșată la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare, fără TVA.

Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului fără TVA. Informații privind desfășurarea programului se publică pe site-ul AFM la secțiunea Programe de finanțare – PNRR.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunța anul trecut că peste 80.000 de gospodării vor beneficia de aceste fonduri. Oficialul preciza că România are infringement în acest domeniu şi are obligaţia de a ajunge la un grad de conectare a populaţiei la reţelele de apă şi canalizare de 80-90%. Prima rundă de înscrieri în cadrul programului a avut loc în perioada 1 noiembrie – 15 decembrie 2022. În ianuarie 2023, AFM anunța că au fost depuse 26 dosare în valoare de 189.391.375 lei, dintre care au fost aprobate 7 dosare în valoare de 44.862.401,35 lei, pentrubranșarea la rețeaua de alimentare cu apă și canalizare a 5.004 gospodării.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite