AFM, dată în judecată de români pentru că le-a respins accesul la cei 20.000 de lei pentru „Casa Verde Fotovoltaice”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ciocan judecator bani

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), cea care gestionează printre altele şi programul „Casa Verde Fotovoltaice”, este dată în judecată de românii cărora le-a respins, în mod abuziv, accesul la finanţarea de 20.000 de lei.

Ultimul astfel de proces a fost înregistrat la data de 3 februarie 2021, la Curtea de Apel Galaţi. 45 de persoane fizice cerând în instanţă „anularea actului administrativ privind decizia de respingere a cererilor de finanţare nerambursabila pentru programul Casa Verde Fotovoltaice”. Primul termen de judecată nu a fost încă stabilit.

Procesul a fost iniţiat după ce noul ministru al Mediului a anunţat modificarea programului „făcut cu intenţii bune, dar implementat deficitar”, dar şi începerea plăţilor către cei peste 12.000 de români admişi în program.

Amintim că, în vara anului trecut, Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România a făcut un apel urgent la Prim-ministrul României, Dl Ludovic Orban şi Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Dl Costel Alexe să nu lase programul „Casa Verde Fotovoltaice” să se transforme într-un fiasco.

„Ne exprimăm îngrijorarea şi nemulţumirea faţă de modul incalificabil în care Administraţia Fondului pentru Mediu gestionează un program national, mult aşteptat, dovadă fiind interesul maxim al românilor.

Decizia AFM de a respinge mai mult de jumătate dintre dosarele depuse, cu prezentarea unor motive care, în cele mai multe cazuri, nu sunt rezonabile şi imputabile cetăţenilor, este contestată vehement de mii de români care se consideră nedreptăţiţi şi vor depune contestaţii, mulţi dintre ei decişi să îşi caute inclusiv dreptatea în Instanţă.

Am parcurs listele publicate de AFM şi situaţia se prezintă astfel: dosare declarate admise – 12.718, dosare declarate respinse – 13.337. Un număr suprinzător şi inexplicabil de mare de dosare care nu se califică pentru finanţare. Se invocă, într-un comunicat al AFM, că principalele motive de respingere a solicitărilor au fost generate de informaţiile şi dosarele incomplete încărcate de către instalatori sau care conţineau documente expirate şi/sau erori.

PATRES nu poate fi de acord cu motivele de respingere care nu sunt întemeiate în cele mai multe cazuri. Dorim, pe această cale, să semnalăm aspecte care ne îndreptăţesc să ne adresăm Dlui Ludovic Orban, Prim-ministru, să intervină pentru buna functionare a unui program de interes national. Cerem insistent Ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Dl Costel Alexe, să ia atitudine şi să intervină ca AFM să reconsidere dosarele respinse.

Astfel, la o simplă căutare pe liste, remarcăm că sute de dosare nu au fost acceptate de AFM pentru următoarele motive: Certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat nu are ştampila lizibilă, respectiv Certificatul nu este semnat şi ştampilat, acesta fiind emis electronic de către autoritatea fiscală. AFM ignoră faptul că ştampila nu mai este obligatorie, conform legislaţiei în vigoare. Practic, în loc să încurajeze procesul de digitalizare, care este necesar acum mai mult ca oricând, din contră, acesta este penalizat!

Marea majoritate a dosarelor sunt respinse pe motiv de documente expirate, cu toate că aceste acte când au fost depuse la instalatori erau valabile. Nu este vina cetăţenilor/instalatorilor că s-a suspendat pentru o perioadă depunerea dosarelor pe motiv de suspiciuni de fraudă la AFM! Cel mai grav lucru, în opinia noastră, este că, la momentul respectiv, AFM a informat, tot printr-un comunicat, că „toate documentele depuse şi înregistrate la instalatorii validaţi până la momentul suspendării accesului în aplicaţia informatică, sunt acceptate de Administraţia Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen la data redeschiderii accesului în aplicaţie”, susţinea atunci patronatul.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite