Afacerile din industrie au avansat în aprilie cu 9,3%, cel mai bun ritm din ultimii doi ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afacerile din industrie au avansat în aprilie cu 9,3%
Afacerile din industrie au avansat în aprilie cu 9,3%

Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut, în aprilie, cu 9,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, ceea ce înseamnă cel mai ridicat ritm înregistrat din luna mai 2014, când procentul a fost 10,9%.

În continuare, cea mai mare cerere provine din sectorul bunurilor de folosinţă îndelungată, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în timp ce doar unul dintre marile sectoare a fost pe minus.

„Pe marile grupe industriale  creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+25,3%), industria bunurilor de capital (+14,7%), industria bunurilor de uz curent (+11,7%) şi industria bunurilor intermediare (+3,4%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică  (-0,9%)“, se arată în raportul INS, citat de News.ro.

Datele INS arată că cele mai mari creşteri ale producţiei din aprilie s-au înregistrat, faţă de aceeaşi lună din 2015, la fabricarea produselor din tutun (+45,8%) şi la fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (+28,5%).

Comparativ cu luna martie, afacerile din industria au scăzut în aprilie cu 1,4%. În martie, afacerile din industrie au crescut cu 3%. Cumulat pe primele patru luni din acest an, afacerile din industrie au crescut cu 4,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

Firmele din industria de prelucrare au primit comenzi mai mari cu 5,2%

Companiile din sectorul industriei de prelucrare au primit, în luna aprilie, comenzi noi mai mari cu 5,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Avansul a fost generat în special de cererea mai mare pentru bunuri de folosinţă îndelungată.

În martie, comenzile noi au avansat cu 6,6%, după un început mai slab de an. Cumulat pe primele patru luni, comenzile noi din industria de prelucrare au crescut cu 4,4% faţă de perioada echivalentă din 2015.

„Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna aprilie 2016, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent,  au crescut cu 5,2%, ca urmare a creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+20,6%), industria  bunurilor  de  capital  (+8,7%) şi  industria bunurilor  de  uz curent (+2,5%)“, se precizează în raportul INS.

Singurul domeniu în care s-a înregistrat o scădere a comenzilor noi în martie a fost industria bunurilor bunurilor intermediare, cu un declin de 0,8%.

Comenzile noi din industria de prelucrare reprezintă un indicator al tendinţei în activitatea industrială, indicând industriaşilor, dar şi analiştilor în ce măsură activitatea are şanse să crească sau să scadă în perioada următoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite