Sancţiuni pentru proprietarii hotelurilor lăsate în paragină

Sancţiuni pentru proprietarii hotelurilor lăsate în paragină

Mihai Tudose, ministrul Economiei, a dat exemplul Hotelului Panoramic din Neptun-Olimp, privatizat şi apoi lăsat în paragină

Proprietarii unităţilor hoteliere lăsate în paragină vor fi amendaţi, potrivit proiectului legii turismului, care va fi lansat luni în dezbatere publică, a anunţat Mihai Tudose, ministrul Econonomiei, Comerţului şi Turismului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul Economiei, alături de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, s-a întâlnit sâmbătă seara, la Năvodari, cu investitorii din turismul de pe litoral pentru a discuta despre modificările legislative din acest sector. Tudose a spus că acestea trebuie să răspundă cerinţelor investitorilor în turism.
 
„Acest eveniment este o încununare a unor eforturi, în ultimele luni, de colaborare între agenţi de turism şi partea guvernamentală. Este o adaptare a eforturilor guvernamentale şi a tot ceea ce înseamnă schimbarea legislaţiei în turism şi nu numai, şi în domeniul fiscal, modificări care să răspundă cu adevărat doleanţelor operatorilor din turism şi evident şi intereselor statului“, a declarat Mihai Tudose, potrivit Mediafax.
 
El a menţionat că noua lege a turismului prevede sancţiuni pentru cei care lasă unităţile hoteliere în paragină. „Acel abuz de drept de proprietate, cu clădiri lăsate vraişte, cu obiecte care au fost la un moment dat în circuitul turistic, apoi abandonate, cu privatizări eşuate, de exemplu la Neptun-Olimp Hotelul Panoramic, luat, privatizat şi lăsat în paragină, lucrurile nu pot rămâne aşa la nesfârşit, strică tot ce este împrejur. Propunem la aceste obiective care au fost supuse unui proces de privatizare clauzele post-privatizare activate, revăzute toate contractele şi reluat procesul de privatizare, dreptul şi obligativitatea autorităţilor locale de a sancţiona pe cei care strică imaginea zonelor turistice prin lăsarea în paragină a proprietăţilor, iar, dacă autorităţile locale nu se implică, sancţionarea lor de către agenţiile statului“, a menţionat Mihai Tudose.
 
El a spus că proiectul legii turismului va apărea, luni, pe site-ul ministerului şi va intra în dezbatere publică, ministrul dorind ca acesta să fie adoptat cât mai repede.
 

Investitorii din turism de pe litoral cer introducerea impozitului specific

În cadrul întâlnirii de la Năvodari, investitorii din turismul de pe litoral au solicitat ministrului Finanţelor introducerea impozitului specific (forfetar) şi diverse facilităţi fiscale. Teodorovici le-a spus investitorilor că multe dintre aceste propuneri se vor putea regăsi în noul Cod Fiscal.
 
Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Mohammad Murad, a declarat, la finalul întâlnirii, potrivit Mediafax, că două dintre solicitările mai vechi ale industriei turistice au fost deja rezolvate, fiind vorba de TVA de 9% la pachetele turistice şi legea voucherelor de vacanţă, şi acum mai sunt câteva puncte importante care ar ajuta investitorii, dacă ar fi aplicate.
 
„Au mai rămas câteva puncte importante şi mă refer la impozitul pe clădire şi am arătat că impozitul pe clădire din noul Cod Fiscal depăşeşte profitul pe care îl are un hotel. Cu alte cuvinte, dacă un hotel are 200.000 de euro profit brut, mai mult de jumătate pleacă către impozitul local, lucru care nu ne mulţumeşte pentru că, din păcate, s-a dovedit că autorităţile locale nu sunt în stare să întoarcă o parte din acea sumă înapoi în staţiuni şi am cerut reducerea impozitului local cu 50% în toate staţiunile turistice“, a afirmat preşedintele FPTR.
 
O altă problemă dezbătută a fost cea a impozitului specific (forfetar).
 
„Tot timpul am fost acuzaţi de evaziune fiscală şi am spus: nu vreţi să asumăm o obligaţie indiferent ce cifră de afaceri facem sau ce profit, încât statul ia o taxă pauşal, adică pentru un hotel de 200 de camere pe litoral plătim noi impozit pe profit de 40.000 de euro pauşal şi aşa am onorat obligaţiile şi am făcut un schimb corect cu statul. Noi nu mai suntem controlaţi zi şi noapte, contra unei taxe pe care o plătim ca să putem face o afacere, altfel suntem zi de zi controlaţi, acuzaţi de evaziune fiscală. Domnul ministru a fost de acord, lucru care ne-a bucurat, a spus că va pune pe ordinea de zi şi în Parlament şi sper să avem un rezultat cât mai rapid“, a precizat Mohammad Murad, potrivit Mediafax.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările