Romgaz suspendă rezilierea contractului pentru termocentrala de la Iernut pentru încă două săptămâni

Romgaz suspendă rezilierea contractului pentru termocentrala de la Iernut pentru încă două săptămâni

Foto: Arhivă Adevărul

Producătorul de gaze Romgaz a prelungit, până pe 7 mai, suspendarea notificării de reziliere a contractului pentru termocentrala de la Iernut, de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, se arată într-un raport al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Ştiri pe aceeaşi temă

”În conformitate cu prevederile Legii nr. 24/2017 şi art. 234 alin. (1), din Regulamentul ASF nr. 5/2018, Romgaz informează acţionarii şi investitorii asupra faptului că, în data de 22 aprilie 2021, a prelungit suspendarea notificării de reziliere a contractului de lucrări nr. 13384/2016, având ca obiect dezvoltarea CTE Iernut, prin construcţia unei centrale termoelectrice de 430 MW, cu ciclu combinat cu turbine cu gaze, până la data de 7 mai 2021.”, anunţă compania.
 
Potrivit sursei citate, decizia de prelungire a suspendării notificării de reziliere a fost luată în vederea continuării negocierilor cu executantul, pentru identificarea, evaluarea şi implementarea unei soluţii care să asigure finalizarea şi punerea în funcţiune a obiectivului de investiţii, în termen cât mai scurt posibil, cu respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale Romgaz.
 
În acelaşi timp, producătorul de gaze va primi şi raportul de expertiză tehnică şi economică, având ca obiect determinarea stadiului fizic şi valoric de execuţie a contractului, precum şi determinarea lucrărilor rămase de executat, pentru finalizarea şi punerea în funcţiune a obiectivului de investiţie, ”raport de expertiză despre care s-a făcut menţiune prin Raportul curent, din data de 2 aprilie 2021, şi care va sta la baza implementării soluţiei alternative de finalizare şi punere în funcţiune a obiectivului de investiţii”.
 
În cadrul unei conferinţe de specialitate care a avut loc miercuri, ministrul energiei, Virgil Popescu a anunţat: „Astăzi trebuie să finalizeze Romgaz, probabil săptămâna viitoare ne va anunţa, ultimele negocieri înaintea rezilierii, dacă nu se ajunge la un comun acord. Vrem să finalizăm anul acesta centrala de la Iernut, să nu pierdem cele 50 de milioane de euro din Planul Naţional de Investiţii. Şi vrem să o finalizăm. Dacă nu se va putea face cu consorţiul care a câştigat în 2016 licitaţia, o vom finaliza fără aceştia, asta cu certitudine. Avem pregătit şi scenariul B şi scenariul C".
 
Compania a anunţat pe 2 aprilie că a transmis asocierii Duro Felguera - Romelectro notificarea de reziliere a contactului, din cauză că asocierea nu a executat, în termen, obligaţiile contractuale. 
 
Ulterior, pe 9 aprilie, Romgaz a anunţat că suspendă pentru 14 zile notificarea de reziliere a contractului de lucrări privind dezvoltarea CTE Iernut.
 
De asemenea, în decembrie 2020, Romgaz anunţa că nu prelungeşte termenul solicitat de Duro Felguera şi Romelectro pentru finalizarea construcţiei termocentralei de la Iernut. Lucrările pentru construirea termocentralei de la Iernut, cu o capacitate de 430 MW, erau oricum în întârziere, iar contractul a expirat la 26 decembrie 2020.
 
În 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică.
 
Termocentrala pe gaze de la Iernut urma să fie finalizată la sfârşitul anului 2019, potrivit graficului iniţial. Centrala va avea o capacitate instalată de 430 MW.
 
Echipamentele principale şi ingineria de bază urmau să fie furnizate de Duro Felguera, iar Romelectro să se ocupe de lucrările de construcţii - montaj, de partea de inginerie de detaliu şi livrarea echipamentelor auxiliare.

Romgaz a preluat termocentrala actuală de la Iernut în 2013 de la producătorul de energie termică Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările