Prima reacţie a celor de la Pegas în scandalul european cu Pegasus. Cum răspund românii la acuzaţiile germanilor

Prima reacţie a celor de la Pegas în scandalul european cu Pegasus. Cum răspund românii la acuzaţiile germanilor

Producătorul român de biciclete Pegas, dat în judecată

Românii care deţin brandul Pegas au reacţionat miercuri în urma anunţului germanilor de la Pegasus care au cerut în instanţă anularea certificatului eliberat de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) şi radierea acesteia din Registrul Naţional al Mărcilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pegas are o istorie de aproape 50 de ani pe piaţa bicicletelor din România. A fost construit şi a evoluat în mod independent pe teritoriul României. Bicicleta Pegas a fost fabricată de către Uzina Mecanică Tohani,  începând cu anul 1972, până în 2005, iar din 2011 Atelierele Pegas a preluat brandul (marca  înregistrată) şi a  început producţia de biciclete, bicicletele fiind  în  piaţa, neîntrerupt, timp de 10 ani.
 
Pegasus are o istorie de aproape 40 de ani, pe piaţa bicicletelor din Germania, evoluând  în  mod independent pe piaţa din Germania şi, ulterior, în alte ţări”, a precizat Andrei Militaru, CEO Network One Distribution.
 
Acesta a explicat că aderarea la Uniunea Europeană a adus armonizarea mărcilor existente la nivel naţional cu cele înregistrate la nivelul Uniunii Europene, punând faţă în faţă mărci locale dezvoltate de producătorii locali cu mărcile înregistrate pe teritoriul Europei.
 
„Această armonizare a generat mai multe conflicte de marcă europeana vs. marca locală, întrucât pentru uşurinţa înregistrării, proprietarii unor mărci naţionale au tendinţa de a extinde înregistrarea în toate tările Uniunii, deşi nu folosesc marca decât la nivel local sau regional.
 
În  ceea ce priveşte notorietatea celor doua branduri pe piaţa locală, un raport de cercetare privind notorietatea spontană a mărcilor de biciclete  în  România, realizat  în  2020 de către una dintre cele mai prestigioase companii de cercetare de piaţă din România, arată,  pentru brandul Pegas, un rezultat de 65,1 % versus 0,5%  pentru brandul Pegasus.
 
În rezumat, aceasta este substanţa conflictului, sunt două mărci, care au evoluat în mod independent, pe teritorii diferite, Pegas în România timp de aproape 50 de ani, arhi-cunoscut şi folosit de publicul român, iar Pegasus în Germania (o istorie ceva mai mică) şi alte căteva ţări, cu precădere din Uniunea Europeană, conflict pe care, având  în  vedere istoria şi notorietatea brandurilor la nivel local, lipsa riscului de confuzie între cele două mărci în discuţie (societatea din Germania nu îşi comercializează produsele în România),  îl considerăm artificial.
 
Ne exprimăm încrederea că acest conflict va fi soluţionat în mod echitabil”, a completat Militaru. 
 
O companie din Germania, care produce biciclete sub diverse mărci, printre care şi Pegasus, a dat în judecată compania Atelierele Pegas din Bucureşti, controlată integral de omul de afaceri Iulian Stanciu, CEO-ul eMAG, şi a cerut instanţei să anuleze certificatul eliberat de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) pentru legendara marca românească Pegas, cu radierea acesteia din Registrul Naţional al Mărcilor, relatează Profit.ro.
 
Citeşte şi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările