Nuclearelectrica va organiza o nouă licitaţie pentru a cumpăra uraniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării
Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării

Compania de stat Nuclearelectrica va organiza o nouă licitaţie pentru achiziţia de uraniu necesar funcţionării celor două reactoare ale centralei de la Cernavodă, a declarat Daniela Lulache, directorul general al producătorului de energie. Nuclearelectrica importă uraniu din Canada din acest an, după ce Compania Naţională a Uraniului (CNU) a cerut un preţ cu 76% mai mare decât cel agreat în contractul din 2014.

„Vom iniţia o nouă procedură pentru asigurarea necesarului de uraniu pentru anul 2017“, a spus Lulache, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice, potrivit News.ro.

Nuclearelectrica a reziliat în decembrie 2015 contractul cu Compania Naţională a Uraniului, deoarece preţul cerut de CNU a fost mult mai mare decât preţul de piaţă şi cu 76% mai mare decât preţul agreat prin contract în 2014. Astfel, din acest an, SNN a început să importe uraniu din Canada, de la compania Cameco Inc.

Nuclearelectrica a încheiat până acum două contracte de câte şase luni cu firma canadiană, pentru a da posibilitatea Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) să participe la licitaţie.

În ceea ce priveşte negocierile dintre statul român şi compania China General Nuclear Power Corporation (CGN) privind construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, Lulache spune că acestea vor continua până la 20 decembrie. „Negocierile cu CGN sunt aproape de final. Suntem încrezători că se vor finaliza în termenul aprobat în AGA, 20 decemrnie“, a spus Lulache.

În primele nouă luni, Nuclearelectrica a realizat venituri din exploatare de 1,19 miliarde de lei, în scădere cu 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din care 1,15 miliarde de lei reprezintă veniturile din vânzarea energei electrice. Acţionarul majoritar al companiei este statul român, prin Ministerul Energiei, care deţine o participaţie de 82,49% din totalul acţiunilor. Cele două unităţi de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite