Managerii văd cu optimism evoluţiile din trimestrul III: cresc afacerile şi numărul de angajaţi, preţurile scad sau stagnează

Managerii văd cu optimism evoluţiile din trimestrul III: cresc afacerile
 şi numărul de angajaţi, preţurile scad sau stagnează

Comercianţii estimează că vor scădea preţurile în această vară

Managerii companiilor estimează, pentru perioada iulie-septembrie, o creştere a activităţii din comerţul cu amănuntul, concomitent cu o scădere moderată a preţurilor, în timp ce numărul salariaţilor din industrie, construcţii şi servicii va consemna o stabilitate, potrivit soldului conjunctural.

Ştiri pe aceeaşi temă

INDUSTRIE

Şefii companiilor din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%).

O tendinţă de creştere se va înregistra la fabricarea băuturilor (sold conjunctural +32%), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (sold conjunctural +31%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%), iar numărul de salariaţi va consemna o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucrătoare.

CONSTRUCŢII

În activitatea de construcţii se va înregistra o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +12%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +10%).

Managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%) şi a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +2%).

COMERŢ

În comerţul cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +34) şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +32).

Angajatorii prognozează o creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7), dar şi o scădere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural -12).

SERVICII

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va avea o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

Totodată, se estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%) în sectorul de servicii, precum şi a preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor (sold conjunctural +2%).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: