Fraţii Micula au pus sechestru pe patru companii de stat

Fraţii Micula au pus sechestru pe patru companii de stat

Fraţii Micula au pus deja sectestru pe acţiunile şi conturile a patru importante companii de stat. Foto Adevărul

Fraţii Micula continuă să se lupte cu statul român pentru recuperarea banilor pe care consideră că trebuie să îi primească în urma investiţiilor făcute în 2003 în societatea European Drinks, punând deja sechestru pe acţiunile sau conturile a patru importante companii de stat.

Ştiri pe aceeaşi temă

SN Nuclearelectrica a informat marţi Bursa de Valori Bucureşti asupra instituirii sechestrului de către Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătoreşti “Mazilu şi Asociatii” pe un număr de 67.071.301 acţiuni deţinute de Statul Român la SNN. Cele 67 de milioane de acţiuni reprezintă 27% din acţiunile deţinute de Ministerul Economiei, fiind cotate la 10 lei/acţiune, adică un total de 139,4 milioane de euro, la cursul actual (aproximativ 4,8 lei/euro).
 
În aceeaşi zi, societatea Conpet a primit, din partea aceloraţi executori judecătoreşti o informare prin care s-a declarat sechestru definitiv asupra unui număr de 5.083.372 de acţiuni, cu o valoare nominală de 3,3 lei/acţiune, pe care statul român le deţine la Conpet, acţiuni administrate prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. Valoarea totală a acţiunilor sechestrate este de aproape 3,5 milioane de euro la cursul actual, ceea ce înseamnă că fraţii Micula au totalizat din aceste două sechestre puţin peste 143 milioane de euro, aproape jumătate din suma pe care statul român o are de plătit, în baza deciziei ICSID din anul 2013.
 
Pentru ambele companii, avocaţii au reuşit suspendarea temporară a sechestrului.
 
Popriri pe conturile ROMATSA
 
Cu câţiva ani mai devreme, în luna septembrie 2015, ROMATSA a fost notificată de către EUROCONTROL cu privire la existenţa unui act de executare silită transmis de un executor judecătoresc belgian asupra fondurilor cuvenite regiei, obţinute din activitatea de prestare de servicii de trafic aerian, în urma procesului dintre fraţii Micula şi statul român. 
 
În consecinţă, conturile bancare ale ROMATSA nu au mai fost alimentate cu sumele de bani aferente serviciilor deja efectuate de dirijare a traficului aerian, întrucât, în urma unei hotărâri a instanţei de judecată din Belgia, sumele colectate de EUROCONTROL în numele ROMATSA au fost blocate în contul datoriilor statului român.
 
Sechestru şi pe acţiunile Petrom
 
În decembrie 2014, fraţii  Ioan şi Viorel Micula au instituit sechestru şi pe acţiunile statului la Petrom.
 
În paralel, Guvernul Ponta II pe atunci a încercat să compenseze suma cu datoriile pe care firmele fraţilor Micula le au către buget şi au depus şi o sumă de bani într-un cont escrow, până la convergenţa sumei totale. Însă, acţiunea s-a lovit de opoziţia Comisiei Europene, care a considerat măsura un ajutor de stat incompatibil şi a cerut României recuperarea sa.
 
Cum a ajuns datoare România
 
Povestea a început în anii ’90 când fraţii Micula au demarat investiţii în regiunea Ştei-Nucet, zonă declarată defavorizată, primind în schimb ajutoare de stat. Ulterior, după ce Consiliul Concurenţei a constatat că aceste facilităţi au afectat competiţia pe piaţa liberă, iar statul român le-a anulat, fraţii Micula s-au adresat Curţii de Arbitraj a Băncii Mondiale. Acţiunea s-a petrecut în otcombrie 2005, decizia ICSID fiind pronunţată în decembrie 2013 în favoarea celor doi oameni de afaceri: România a fost atunci obligată să le plătească circa 376 de milioane de lei (84 de milioane de euro, la cursul de atunci), la care se adaugă penalităţi. 
 
Comisia Europeană a informat însă autorităţile române, la 31 ianuarie 2014, că orice plată de despăgubiri ar constitui un nou ajutor de stat şi trebuie comunicată Comisiei. În februarie 2014, autorităţile române au informat CE că au plătit parţial despăgubirea prin compensarea daunelor cu taxele datorate de unul dintre reclamanţi, respectiv European Food SA. Suma compensată este în valoare de 337,492 milioane lei (76 milioane euro). 
    
Alte procese la nivel european
 
În vara acestui an, Tribunalul UE a anulat decizia Comisiei Europene din 2015 privind recuperarea de către România a unor despăgubiri date fraţilor Micula. Decizia Tribunalului nu este definitivă, urmând să ajungă în a doua instanţă, la Curtea Europeană de Justiţie. 
 
În 2015, fraţii Micula şi firmele lor au primit din partea statului român, prin executor judecătoresc sau transferuri voluntare, peste 550 milioane de lei, Comisia Europeană considerând că sunt ajutoare de stat ilegale. Fraţii Micula au atacat la Tribunalul UE această decizie şi a fost câştigată în primă instanţă. 
 
Din cauza acestor bani există mai multe procese. În decembrie 2018, Comisia Europeană a dat în judecată România, la Curtea de Justiţie a UE, pentru că nu a recuperat toţi banii daţi ca despăgubiri fraţilor Micula. România ar mai fi avut de recuperat în acel moment mare parte din bani, circa 92 de milioane euro din 131 milioane euro.
 
În 2014, puseseră ochii pe 72 de companii
 
În 2014, după ce abia se pronunţase ICSID, fraţii Micula întocmiseră o listă cu terţi popriţi care cuprindea 72 de mari companii, de la care voiau să-şi recupereze banii.
 
Printre terţii popriţi se numărau SC OMV Petrom, Apa Nova, British American Tabacco, CN Loteria Romana, Coca Cola HBC, Electrica Furnizare SA, Enel, GDF Suez Energy Romania, Hidroelectrica, Metro Cash&Carry, Kaufland România SCS, Auchan, Lukoil, Romgaz, Orange România etc.
 
 
Recent, ministrul Economiei, Lucian Bode, a informat că statul roman caută soluţii pentru deblocarea situaţiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările