Comisia Europeană cere băncilor din Grecia să nu mai dea bani subsidiarelor din Europa de Sud-Est, inclusiv România

Comisia Europeană cere băncilor din Grecia să nu mai dea bani subsidiarelor din Europa de Sud-Est, inclusiv România

În România sunt prezente direct Alpha Bank, Piraeus Bank, în vreme ce Eurobank deţine Bancpost, iar National Bank of Greece controlează Banca Românească

Băncile din Grecia vor fi nevoite să-şi limiteze operaţiunile din Europa de Sud-Est, după ce Comisia Europeană a cerut instituţiilor de credit să se angajeze că nu vor transfera fonduri cu scopul de a-şi întări subsidiarele din regiune, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Kathimerini, preluat de Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

În România sunt prezente mai multe bănci elene. Astfel, National Bank of Greece deţine Banca Românească, Eurobank controlează Bancpost, în timp ce Piraeus Bank şi Alpha Bank au operaţiuni sub brand propriu.

Executivul comunitar consideră că băncile care primesc ajutor de stat nu pot folosi acest sprijin pentru a-şi dezvolta operaţiunile din alte ţări. Comisia cere, de asemenea, ca instituţiile de credit să facă paşi mai rapizi şi mai hotărâţi în direcţia vânzării de active, astfel încât să poată înapoia fondurile primite de la stat cât mai repede posibil.

În cazul în care băncile elene ar fi fost nevoite să-şi vândă operaţiunile din Balcani, preţul primit ar reprezenta doar o mică parte din valoarea reală, iar suma ar acoperi doar o parte din sprijinul primit de la stat, notează publicaţia elenă.

Fondul Elen pentru Stabilitate Financiară, controlat de stat, deţine uşor sub 90% din acţiunile National Bank of Greece, Piraeus Bank şi Alpha Bank, în timp ce la Eurobank are 98% din titluri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările