Autorităţile române şi cipriote investighează cum a ajuns Bank of Cyprus să deţină 9,7% din Banca Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bank of Cyprus a preluat 9,7% din Banca Transilvania în decembrie 2009, dar o serie de bancheri ar fi ştiut de planuri încă din toamna lui 2008
Bank of Cyprus a preluat 9,7% din Banca Transilvania în decembrie 2009, dar o serie de bancheri ar fi ştiut de planuri încă din toamna lui 2008

Autorităţile române au cerut asistenţă din partea Ciprului pentru a investiga cum a ajuns Bank of Cyprus să achiziţioneze 9,7% din acţiunile Băncii Transilvania în decembrie 2009 pentru 58 de milioane de euro, a anunţat Ricos Erotocritou, adjunct al procurorului general, citat de Cyprus Mail.

El a făcut această afirmaţia într-o audiere în faţa unei comisii parlamentare. Cumpărarea pachetului de acţiuni la Banca Transilvania, împreună cu achiziţia unui procent de 80% din banca rusă Uniastrum sunt „articulaţia crucială” în cadrul investigaţiei, a mai spus el.

În 2010, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) i-a acuzat pe Horia Ciorcilă – preşedintele consiliului de administraţie de la Băncii Transilvania şi pe Georgios Christoforou – şeful sucursalei Bank of Cyprus din România de spălare de bani şi de folosirea unor informaţii privilegiate în scop propriu. Alături de ei au mai fost acuzaţi şi Claudiu Silaghi, vicepreşedinte al Băncii Transilvania, alături de Anastasios Isaakidis - angajat al Bank Of Cyprus, sucursala Romania, Mirela Silaghi, Doina Marioara Cojocaru, Dan Sergiu Dascal şi Radu Codrut Jurcovanu.

Potrivit procurorilor, Silaghi a achiziţionat pe numele soacrei sale acţiuni ale Băncii Transilvania în valoare totală de 74,7 milioane de lei folosind informaţii privilegiate, la care avusese acces încă din toamna anului 2008, în calitatea sa de membru al CA la Banca Transilvania. Ulterior, în decembrie 2009, el a vândut prin soacra sa acţiunile respective către Bank of Cyprus pentru 80,6 milioane de lei.

Ciorcilă era şi el acuzat că a vândut printr-un offshore din Cipru acţiuni către Bank of Cyprus în valoare de 21,4 milioane de lei. Christofourou Georgios şi Anastasios Isaakidis au fost acuzaţi că ştiau că banca la care erau angajaţi urmează să cumpere un pachet semnificativ la Banca Transilvania, aşa că au divulgat informaţia către Ciorcilă şi Silaghi.

Tribunalul Bucureşti i-a achitat în iulie 2011 pe Ciorcila şi Christoforou, iar sentinţa a fost menţinută de către Curtea de Apel în iunie 2012.

Totuşi, presa cipriotă scrie că acum au apărut noi dovezi în acest caz, iar procurorii români au cerut asistenţă autorităţilor cipriote.

Achiziţia unei bănci ruse

Detectivii din „Insula Afroditei” mai investighează şi cum a ajuns banca cipriotă să preia 80% din banca rusă Uniastrum pentru 400 de milioane de euro.

Un raport realizat de către compania Alvarez & Marsal nu a găst vreo urmă de corupţie. Pe de altă parte, raportul spune că banca cipriotă a mers înainte cu tranzacţia, deşi juriştii spuneau că pot să nu o realizeze sau să renegocieze preţul.

Erotocritou a spus că un „focus major” este pe acuzaţiile că s-au şters mari cantităţi de date din calculatoarele Bank of Cyprus. El a mai spus că experţi din sectorul privat au fost aduşi pentru a asista specialiştii în computere ai poliţiei.

Date şterse din calculatoare

Conform unui alt raport al Alvarez & Marsal, ajuns în presă în acest an, banca a furnizat informaţii incomplete, iar software de şters programe şi fişiere a fost găsit pe calculatoarele a doi directori. A&M căuta informaţii despre modul în care Bank of Cyprus a ajuns să acumuleze obligaţiuni de stat ale Greciei, în valoare de 2,4 miliarde de euro. Din cauza acestora a suferit ulterior mari pierderi.

Fostul guvernator al băncii centrale ar fi plecat cu date secrete

Presa cipriotă mai relatează şi că o serie de parlamentari au întrebat dacă nu cumva 

Athanasios Orphanides, fostul guvernator al băncii centrale a Ciprului, a luat hard-disk-uri cu el când a părăsit postul. Erotocritou a spus că poliţia investighează orice are legătură cu sustragerea sau ştergerea de date. Athanasios Orphanides a fost guvernator în perioada 2007 – 2012, părăsind funcţia în luna mai a anului trecut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite