Şi producătorii de mobilă vor o reducere de TVA încă din luna iunie: 20% pentru bunurile de folosinţă îndelungată

Şi producătorii de mobilă vor o reducere de TVA încă din luna iunie: 20% pentru bunurile de folosinţă îndelungată

În industria lemnului lucrează 100.000 de salariaţi

Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) consideră că noul Cod Fiscal şi noul Cod de Procedură Fiscală „trebuie să fie un pachet legislativ care să contribuie la crearea unei fiscalităţi eficiente“ şi solicită „imperios“ reducerea încă din iunie a cotei de TVA de la 24% la 20% pentru bunurile de folosinţă îndelungată.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Precizăm că sectorul industriei lemnului din România, care include industria mobilei şi a altor produse finite din lemn, ca bunuri de folosinta indelungată, solicită imperios reducerea TVA de la 24%, la 20% de la 1 iunie 2015, având în vedere aportul şi implicarea pe piaţa autohtonă, în plan social şi local“, se arată într-un comunicat al APMR.

Argumentele industriaşilor

** Firmele autohtone active, înregistrate oficial, care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu industrial ce valorifică o resursă naturală regenerabilă, depăşesc numărul de 11.000, iar personalul angajat este de cca 100.000 salariaţi.

** Piata internă a mobilei, care putea să absoarbă produse finite din lemn în valoare de circa un miliard de euro în 2008, este într-o continuă scădere, ca urmare a diminuării permanente a puterii de cumpărare. În 2014, această piaţă a scăzut pana la 730 de milioane de euro, cu 13% mai putin decât 2013.

** Achizitionarea de produse de folosinţă mai îndelungată de către consumatorii locali este mereu amânata, în favoarea altor urgenţe care apar.

** Reducerea de TVA ar constitui o gură de oxigen pentru clienţii români, mai ales pentru tinerii care vor să rămână în ţară, să-şi întemeieze familii şi să-şi cumpere locuinţe pe care să le amenajeze după placul lor.

** Aplicarea reducerii TVA pe întreg lanţul de creare al valorii din industria mobilei ar produce extinderea pieţei şi ar îmbunătăţi competitivitatea producătorilor români faţă de importuri.

** În condiţiile în care exportul de mobilă este în creştere (+12,3% , adică 1884,608 milioane de euro în 2014, faţă de 1677,473 milioane în anul 2013), revenirea pieţei interne ar conduce la nevoia de angajări suplimentare. Acestea ar avea un efect favorabil asupra întregii pieţe din România, creând un cerc virtuos cu multiple efecte benefice atât pentru clienţi, cât şi pentru producătorii români de mobilă şi vasta lor reţea orizontală de furnizori.

** Cel mai important câştig ar fi stoparea exodului competenţelor şi reducerea decalajelor faţă de ţările dezvoltate din blocul comunitar.

** Industria românească de prelucrare a lemnului este deja una competitivă în plan internaţional. Aportul acestui domeniu de activitate în PIB-ul României este semnificativ, iar contribuţia la soldul balanţei comerciale, export-import, este mereu  pozitivă, de peste 2.500 milioane de euro pe an.

** Reducerea TVA ar accelera modernizarea şi ar întări o industrie în care România are încă atât avantaje competitive, cât şi un potenţial de inovare demonstrat în aceşti ani dificili de creşterea continuă a principalilor indicatori. În plus, această industrie foloseşte o materie primă regenerabilă, lemnul, a cărei valoare se regăseşte în produsul finit multiplicată de 17,6 ori în cazul mobilierului de uz general şi de 33,5 ori în cazul scaunelor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările