Administrațiile fiscale din România și Bulgaria colaborează pentru recuperarea TVA-ului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţiile fiscale din România şi Bulgaria colaborează pentru armonizarea procedurilor de lucru şi familiarizarea reciprocă cu practicile administrative în implementarea proceselor de recuperare a TVA naţională declarată în vederea recuperării şi compensării pentru obligaţiile neachitate în cadrul One Stop Shop (OSS) pentru celelalte state membre.

colaj foto colectare TVA
Administrațiile fiscale din România și Bulgaria colaborează pentru recuperarea TVA-ului

Potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în perioada 21-22 mai, a avut loc reuniunea tehnică a reprezentanţilor ANAF cu cei din cadrul Ministerului de Finanţe din Republica Bulgaria (NRA).

"În cadrul ultimei reuniuni a Comitetului de Monitorizare şi Evaluare a Acordului bilateral, care a avut loc în august 2023, cele două administraţii fiscale au convenit organizarea a două reuniuni tehnice pentru îmbunătăţirea cooperării, armonizarea procedurilor de lucru şi familiarizarea reciprocă cu practicile administrative în implementarea proceselor de recuperare a TVA naţională declarată în vederea recuperării şi compensării pentru obligaţiile neachitate în cadrul One Stop Shop (OSS) pentru celelalte state membre", se menţionează în comunicat.

La discuţii au participat experţi în domeniul tematicilor vizate din cadrul Direcţiei Generale de Antifraudă Fiscală, Direcţiei Generale de Informaţii Fiscale, Direcţiei Generale de Reglementare a Colectării Creanţelor Bugetare şi ai Serviciului care coordonează Mini One Stop Shop.

Conform agendei, s-au prezentat tematici cu privire la activitatea Oficiului Central de Legătură din România (CLO), instrumente de cooperare administrativă şi modul de utilizare a acestora pe baza procedurilor şi a acordurilor bilaterale, obligativităţile în materie de TVA în cadrul schemei speciale OSS, utilizarea sistemului eTransport ca instrument în schimbul de informaţii şi schimbul de informaţii cu privire la evitarea plăţilor în materie de TVA prin schema OSS.  

Sistemuș electronis One Stop Shop a fost lansat de ANAF în 2021. Înainte de implementarea acestui sistem, bunurile cu o valoare mai mică de 22 de euro importate în UE de către societăţi din afara UE erau scutite de TVA, însă începând cu data de 1 iulie 2021, această scutire a fost suspendată, astfel încât TVA să fie percepută pentru toate bunurile care intră în UE - la fel ca în cazul bunurilor vândute de întreprinderile din UE, explica recent Comisia Europeană.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite