Boloș: Reorganizarea ANAF a fost finalizată. „Se vor desfășura la orice oră acțiuni de control”

0
Publicat:

Programul de reorganizare al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a fost finalizat, iar acest lucru „va duce lupta antifraudă la un alt nivel”, a transmis Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, într-o postare realizată pe Facebook vineri.

foto mașină ANAF
Reorganizarea ANAF a fost finalizată

Am finalizat reorganizarea ANAF, care va duce lupta antifraudă la un alt nivel. Avem acum funcţia specifică de inspector antifraudă, care permite îmbunătăţirea structurii de control operativ în lupta împotriva evaziunii. În plus, asigurăm operaţionalizarea structurilor teritoriale judeţene care urmăresc combaterea activităţilor economice ilicite. Astfel, se vor putea desfăşura permanent, la orice oră, acţiuni de control la toate categoriile de contribuabili, indiferent de forma de organizare, dar şi în orice loc, indiferent de forma sub care se desfăşoară activităţi economice”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook, potrivit digi24.ro.

În cadrul procesului de reorganizare au fost încadrate atât Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabilor, astfel încât să aibă un cadru unitar al activităților de colectare și o organizare mai fluidă, cât și Direcția Generală Executări Silite, pentru a accelara procedurile de valorificare a bunurilor confiscate şi intrate în proprietatea privată a statului.

Acest amplu proces de reorganizare este un pas crucial pentru a ne asigura că ajungem să colectăm eficient acei bani care trebuie să meargă către investiţii, funcţionarea instituţiilor medicale, pensii, alocaţii, nu în economia neagră”, a subliniat Boloş.

În schimb, ministrul Finanțelor a declarat că Autoritatea Vamală Română a implementat un nou sistem, complet digital, care va permite o gestionare mai sigură și mai eficientă a circulației produselor.

„Aşadar, operatorii nu vor mai umbla cu hârtiile după ei. Acest nou sistem face tranzitul de mărfuri mai eficient şi mai sigur, reducând timpii de aşteptare la birourile vamale. Un aspect pe care nu suntem prea des obişnuiţi să îl auzim este că România nu doar că a implementat acest sistem, ci s-a clasat pe primul loc între statele membre UE, având cea mai mică rată de erori din blocul european”, a mai scris ministrul Finanţelor.

În plus, o hotărâre de guvern dată joi prevede că 220 de inspectori antifraudă vor fi adăugați la efectivele ANAF și ale entităților subordonate.

Măsura are în vedere dezvoltarea şi operaţionalizarea Sistemului naţional RO e-Sigiliu prin desfăşurarea mai multor activităţi de către inspectorii antifraudă. Sistemul RO e-Sigiliu va asigura respectarea trasabilităţii transporturilor rutiere de bunuri cu risc vamal şi fiscal pe teritoriul României şi va îmbunătăţi activitatea autorităţilor competente din administraţia centrală prin modernizarea şi adaptarea procedurilor şi metodelor de supraveghere vamală şi fiscală la realităţile actuale. Reformele preconizate prin implementarea Sistemului naţional RO e-Sigiliu sunt elaborate în acord cu PNRR”, se precizează într-un comunicat al Guvernului.

Pe lângă eliminarea preluării centrale a Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili și a pierderii identității juridice a acesteia, decizia urmărește, de asemenea, să elimine autoritatea Direcției Generale Antifraudă Fiscală în domeniul vamal.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite