ACUE: Guvernul pune în pericol plafonarea prețului energiei. Restanţele sunt de peste 3 miliarde de lei

0
Publicat:

Bugetul pentru anul 2024 nu include nicio sursă de finanțare pentru schemele de sprijin pentru consumatorii de energie, a informat joi ACUE amintind că restanţele de plată sunt de peste 3 miliarde de lei și nici acestea nu sunt acoperite în buget.

Colaj foto cu cineva care numără bani lângă cel care citește contoarele de energie electrică
ACUE reclamă că statul are restanţe de peste 3 miliarde lei către furnizorii de energie

ACUE a transmis o informare presei în care anunță că a constatat „cu mare îngrijorare că fondurile alocate pentru finanțarea reducerilor de preț acordate clienților casnici și noncasnici de energie sunt cvasi inexistente, la Fondul de Tranziție figurând suma de 0 lei”. În consecință, Federația solicită Guvernului României să confirme dacă suma alocată de 0 lei reprezintă decizia de a renunța la schemele de sprijin pentru consumatorii de energie. În cazul menținerii schemelor de sprijin, solicităm asigurarea surselor de finanțare.

Bugetul de Stat pentru 2024 trebuie să includă sursele de finanțare pentru schemele de plafonare a prețului energiei în anul 2024 și pentru plățile restante din 2023. Ministerul Finanțelor Publice a ales să ignore problema existentă și riscul real al unei situații extrem de periculoase pentru toți cetățenii României - imposibilitatea de fi alimentați cu energie”, subliniază Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE, Federația care reunește o parte dintre cei mai mari furnizori de energie din România.

În momentul de față sunt 1,9 miliarde de lei în așteptare la plată la Ministerul Energiei și încă 1,8 miliarde de lei la ANPIS, pentru care nu există surse de finanțare. În același timp, trebuie bugetate sursele de finanțare aferente reducerilor de preț, care vor fi aplicate în anul 2024, în cazul în care Guvernul României decide menținerea schemelor de sprijin.

Ignoranța demonstrată prin proiecția de buget supusă dezbaterii publice va fi plătită de consumatorii de energie din România. Riscul intrării în insolvență al furnizorilor de energie este unul major și va afecta tot sectorul energetic. În numele clienților din portofoliile membrilor noștri, avertizăm cu toată responsabilitatea că există amenințarea iminentă de a fi în imposibilitatea asigurării energiei necesare, un colaps al sistemului energetic național fiind cât se poate de real”, a mai arătat Daniela Dăraban.

Lipsa bugetelor corespunzătoare compensării schemelor de plafonare destabilizează grav capacitatea furnizorilor de a asigura achiziția de energie și, implicit, continuitatea alimentării în siguranță cu electricitate și gaz a gospodăriilor și companiilor în plină iarnă, reprezentând o încălcare a legislației naționale și europene.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite